Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ε. Σκούφα  για την τραγική κατάσταση του 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης:  «Αναλαμβάνετε την ευθύνη από τη διακινδύνευση των ζωών των μαθητών και των διδασκόντων σε αυτά»;

Πολιτική

Στο θέμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται το 2ο και 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, που στεγάζονται σε ενιαία κτίρια,  επανήλθε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Τα μαθήματα διακόπηκαν για λόγους ασφαλείας!

Ενδεικτικό της  σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως λόγω της κατάρρευσης σοβάδων στο 2ο Λύκειο Κατερίνης,  τα δια ζώσης μαθήματα διεκόπησαν μέχρι 30 Μαρτίου, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχε προηγηθεί Αναφορά της βουλεύτριας Πιερίας για το ίδιο σοβαρότατο ζήτημα, για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των φθορών που έχει υποστεί το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης από την πάροδο των χρόνων, μετά και την επιστολή του Δημάρχου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου προς τον πρόεδρο της «Εταιρείας Κτιριακών Υποδομών ΑΕ» κ. Τιμολέοντα Κατσίπο για την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης επισκευαστικών εργασιών.

Κατάρρευση σοβάδων, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στη βροχή, κουβάδες σε αίθουσες

Πρόκειται για κτίρια και σχολικές τάξεις με ρωγμές σε τοίχους, αποκολλημένους σοβάδες, αποκάλυψη κατά σημεία του οπλισμού του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, σκουριασμένου πλέον από τη διαρκή υγρασία -που ενδεχομένως επηρεάζει την στατική επάρκεια του κτιρίου- εκτεθειμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα νερά της βροχής, διάσπαρτοι κουβάδες σε διαδρόμους και αίθουσες. Λόγω της κατάρρευσης σοβάδων στο 2ο Λύκειο Κατερίνης, με την υπ’ α.π. 9195/21.03.2022 απόφαση του Δήμου Κατερίνης αποφασίσθηκε η διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων σε αυτό ως την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 -προφανώς για την εκτέλεση προχείρων, αλλά άκρως απαραίτητων επισκευών- και τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με τηλεκπαίδευση.

Φόβος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών

«Επειδή δε χρειάζεται να θρηνήσουμε ως θύματα μαθητές ή διδάσκοντες που μπορεί να βρεθούν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, προφανώς απαιτείται εν προκειμένω γρηγορότερη δράση από το Υπουργείο σας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Αναλαμβάνετε την ευθύνη από τη διακινδύνευση των ζωών των μαθητών και των διδασκόντων σε αυτά»;

Η βουλεύτρια Πιερίας ζητά ενημέρωση εάν το υπουργείο έχει αντίληψη της εικόνας εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα και με  ποιο συγκεκριμένο τρόπο τα κτίρια θα ξαναγίνουν άμεσα ασφαλή. Επίσης, πότε θα υπάρξουν συγκεκριμένα κονδύλια από το Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες επισκευές και σε  ποιο ύψος θα είναι αυτά.