Πιερία: Σύσκεψη για τον τουρισμό, τα προβλήματα των επιχειρήσεων, τις ανατιμήσεις – Τι ειπώθηκε για την καθαρότητα των νερών, την τουριστική κίνηση

Κοινωνία Οικονομία Τουρισμός

Αν κάτι έλλειπε από τη σύσκεψη του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα τα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αυτό ήταν η αισιοδοξία. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τεσσάρων βουλευτών του νομού, του δημάρχου Κατερίνης, εκπροσώπων των δήμων και τουριστικών φορέων, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος, οι ανατιμήσεις, οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα τέθηκαν από τους φορείς ζητήματα όπως η καθαρότητα των νερών, οι υποδομές.

“Αν το 2022 δεν πάει καλά τότε φοβάμαι ότι αυτό που θα βλέπουμε τακτικά θα είναι λουκέτα και ανεργία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ξεκινώντας τη σύσκεψη. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε τις ενισχύσεις που πήρε ο νομός Πιερίας μέχρι το Μάιο του 2021 που είναι οι εξής:

Επιστρεπτέες προκαταβολές (επτά κύκλοι), ωφελούμενες επιχειρήσεις 8.488, συνολικό ποσό 77.000.000 εκατ. ευρώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 6.947.140 εκατ.ευρώ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ Εγγυοδοτικά προγράμματα, ωφελούμενες επιχειρήσεις 258, εκταμιεύσεις 64.434.888 ευρώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους 20.609.383 ευρώ.

Σύνολο κυβερνητικών ενισχύσεων 169.000.000 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, “η Πιερία πήρε χρήματα, αλλά δεν φτάνουν”.

Το λόγο πήραν οι τουριστικοί φορείς με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας Γρηγόρη Βειδαμενίδη να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα χειρότερα δεν ήλθαν ακόμα”

Οι τουριστικοί φορείς που συμμετείχαν αναφέρθηκαν σε προβλήματα όπως η έλλειψη αυτόματων απινιδωτών στις παραλίες, η άθλια όπως τη χαρακτήρισαν κατάσταση στο Κάστρο του Πλαταμώνα, η έλλειψη υποδομών , ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ποιότητας των νερών στην Παραλία Κατερίνης . Επίσης ζητήματα όπως το τραπεζικό σύστημα ενώ όπως υπογράμμισε η κα Ματούλα Βελώνη Α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου, εκπροσωπώντας τα τουριστικά γραφεία που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία, οι μηχανές είναι σβηστές από τις 4 Μαρτίου του 2020 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμη τέθηκε θέμα καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων προκειμένου να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και να επιλυθούν,

Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και στη λειτουργία του βιολογικού.

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές όπως και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι στο πλευρό των φορέων για να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων και αναφέρθηκαν στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε στα υδατοδρόμια, ένα θέμα που τέθηκε στη σύσκεψη λέγοντας πως η Πιερία θα ενταχθεί στη 2η φάση, αλλά και στην αξιοποίηση των λιμανιών του νομού

Η κα Σκούφα έκανε λόγο για μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσω συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία είναι ασφυκτική, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους και επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μια σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκτός από τους τέσσερις βουλευτές Φ. Μπαραλιάκο, Α. Μάνη Παπαδημητρίου, Σ. Χιονίδη και Ε. Σκούφα, η αντιπεριφερειάρχης Σ. Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κ. Κουκοδήμος, οι αντιδήμαρχοι Δίου Ολύμπου Β. Βροχαρίδης και Πύδνας Κολινδρού Λ.Προβατίδης, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ από την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Ενοικιαζομένων δωματίων Ν. Πόρρων , Ενοικιαζομένων δωματίων Ολυμπιακής Ακτής, της Ένωσης Κάμπινγκ Πιερίας, του συλλόγου επαγγελματιών Ελατοχωρίου.

Ρεπορτάζ: Ε. Μ