Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ίση συμμετοχή των φύλων 50-50 παντού

Πολιτική

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, αναστοχασμού, αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης των γυναικείων αγώνων.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει την ανθρωπότητα να πλήττεται ταυτόχρονα από την πανδημία και από την λαίλαπα του πολέμου. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν : Ισότητα των φύλων, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid19, όπως σημειώνεται και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρομέτρου, έχει επηρεάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους. Από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας και από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.

Στη χώρα μας, μετά από την τεράστια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας και της ανασφάλειας του πολέμου, βιώνουμε και μια άνευ προηγουμένου κρίση ακρίβειας με τις τιμές των βασικών αγαθών και της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, βυθίζοντας στη φτώχεια και στην ανέχεια όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των γυναικών και κρίσιμες κατακτήσεις του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος τίθενται σε διακινδύνευση.

Ειδικότερα στο πεδίο της εργασίας, οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέτρεψαν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκάδων ετών του εργατικού κινήματος, όπως το οκτάωρο, τις υπερωρίες (εισάγοντας νέες ρυθμίσεις για μη αμειβόμενες υπερωρίες και αύξηση της ευέλικτης εργασίας), τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, με την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των γυναικών που απασχολούνται σε ήδη κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των ωρών εργασίας και η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, υπονομεύει ουσιαστικά τον στόχο για την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής/ οικογενειακής ζωής.

Επιπλέον, βαρύτατο πλήγμα στο πιο αδύναμο τμήμα των συνταξιούχων, τις χήρες και τους/τις αναπήρους/ες, επέφερε η εγκύκλιος Τσακλόγλου, που περικόπτει παραπέρα τις ήδη πενιχρές συντάξεις οδηγώντας τους σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση , εν μέσω της τεράστιας κρίσης ακρίβειας.

Συγχρόνως, η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190 της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, έγινε χωρίς να ληφθούν και τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η σεξουαλική παρενόχληση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Επιπροσθέτως, ο νόμος 4800/2021 του κ. Τσιάρα ανέτρεψε το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου (ν. 1329/1983) εισάγοντας τις διατάξεις της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης όσο και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ταυτόχρονα σημειώνεται διαρκώς ένταση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την περίοδο της πανδημίας, διεθνώς και στη χώρα μας, με μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών (17 στη διάρκεια του 2021 και ήδη 2 μέσα στο 2022), ενώ καθημερινά καταγράφονται νέες απόπειρες γυναικοκτονιών και πολλά περιστατικά σεξιστικής βίας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον της διαρκούς επισφάλειας για τις ζωές των γυναικών, εκδηλώνονται συνεχώς νέες απόπειρες αμφισβήτησης αυτονόητων δικαιωμάτων τους, μέσα από διάφορα «συνέδρια» όπου με θεωρίες της Alt Right επιχειρείται η διαιώνιση των πατριαρχικών στερεοτύπων που ταυτίζουν τον ρόλο της γυναίκας με την οικογένεια και τη μητρότητα και χρεώνουν στις γυναίκες την ευθύνη του δημογραφικού προβλήματος.

Είναι φανερό, ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και ραγδαία οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος..

Με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να βάλουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε:

Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας.

Ισάριθμη συμμετοχή (50-50) των φύλων σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Κατάργηση του Νόμου 4800/2021 περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την εισαγωγή του στον Ποινικό Κώδικα.

Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία.

Πλήρη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Ενδυνάμωση και ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, αντιμετώπιση της αθέατης οικιακής εργασίας, του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος .

Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ενίσχυση των κοινωνικών δομών (παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών, κοκ).

Ενίσχυση των μέτρων και των πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με πλήρη εφαρμογή του ν.4531/18, ενίσχυση και στήριξη του Δικτύου Δομών και αύξηση των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο. Εφαρμογή του ν.4604/19 στο σύνολό του.

Ένταξη των σπουδών φύλου και της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΥΡΙΟ.

Καλούμε όλες και όλους, να συμμετέχουν στην ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 8ης ΜΑΡΤΗ και στις συγκεντρώσεις των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων και των εργατικών συνδικάτων.