5o ΓΕΛ Κατερίνης: “Την προηγούμενη εβδομάδα, έπεσε φωτιστικό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα παιδιά”

Κοινωνία

Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κτιριακή κατάσταση του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, η Ένωση Γονέων Κατερίνης, μέλη της οποίας μαζί με μαθητές του σχολείου πραγματοποιήσαν πρόσφατα διαμαρτυρία στο δημαρχείο της πόλης.

Όπως αναφέρουν, στο ιστολόγιο τους, πριν έναν μήνα, η Ένωση Γονέων Κατερίνης, μετά από επίσκεψη του Δ.Σ στο 5ο ΓΕΛ και λαμβάνοντας ενημέρωση από τη διευθύντρια του σχολείου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, είχε δημοσιοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτήριο από τη δεκαετή εισροή των νερών της βροχής. 

Όπως τονίζουν, “δυστυχώς, όμως, τα συμπτώματα από την πολυετή φθορά μας προσπερνάνε. Την προηγούμενη εβδομάδα, έπεσε φωτιστικό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα παιδιά. Ως γονείς, όμως, δεν προτιθέμεθα να αφήσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας στην τύχη τους. Το συμβάν, ενίσχυσε την ανησυχία όλης της σχολικής κοινότητας για τη στατική επάρκεια του κτηρίου και τους οδήγησε σε από κοινού διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Κατερίνης. 

Ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Νταντάμης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Λιακόπουλος παρουσία και των Αντιδημάρχων Τεχνικής Υπηρεσίας και Κοινοτήτων. κ. Κεραμιδιώτη και κ. Κυριακίδη αντίστοιχα, δέχτηκαν επιτροπή αποτελούμενη από τη δ/ντρια του σχολείου κ. Κορύτσα, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων κα Γιαννακίδου, τον πρόεδρο του 15μελούς των μαθητών κ. Παπαγιάννη, την Αντιπρόεδρο κα Ελευθεριάδου και το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Κατερίνης κ. Ζαμαντζά. 

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε η δ/ντρια του σχολείου κ. Κορύτσα, ενημέρωσε για την σημερινή τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο εξαιτίας ενός χρόνιου προβλήματος για το οποίο, η ίδια, έχει αποταθεί εγγράφως πολλές φορές (από το 2015), προς τον Δήμο Κατερίνης και τη δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης της Π.Ε. Πιερίας. Ωστόσο, όποιες παρεμβάσεις γινότανε, θεραπεύανε τα συμπτώματα κι όχι το ίδιο το πρόβλημα. Ο κ. Νταντάμης, αναφέρθηκε στην επιστολή του Δημάρχου που εστάλη στον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών συνοδευόμενης από σχετική μελέτη (της οποίας η σύνταξη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021) για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1.200.000ευρώ. Διαβεβαίωσε ότι, ασκούνται πιέσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος λόγω του κατεπείγοντος του προβλήματος, ενώ ο κ. Λιακόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, σύντομα θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση της χρηματοδότησης και ότι, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επικοινωνία σχετικά με την εξέλιξη του αιτήματος με τη δ/νση του σχολείου. 

Ο κ. Κεραμιδιώτης, σημείωσε ότι, αφ’ ής στιγμής, εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα χρειασθεί ένα τρίμηνο μέχρι την εγκατάσταση του εργολάβου ενώ προαπαιτείται και η σύνταξη στατικής μελέτης. Ο κ. Κυριακίδης, πρόσθεσε ότι, στον τρέχοντα προϋπολογισμό  του Δήμου Κατερίνης, υπάρχει πίστωση για τη σύνταξη της στατικής μελέτης του 5ου ΓΕΛ. Κατόπιν, η κα Ελευθεριάδου, εξέφρασε – δεδομένης και της φύσης του έργου, η οποία θα απαιτήσει πολύ χρόνο για την ολοκλήρωσή του – την ανησυχία της για το πώς θα ξεκινήσει και η επόμενη σχολική χρονιά για τους μαθητές του 5ου ΓΕΛ, όταν πολύ πιθανόν, η κατάσταση του κτηρίου να είναι ακόμα χειρότερη. Γι’ αυτό και ίσως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει δικαιολογημένος φόβος στους γονείς και τα παιδιά. Ως εκ τούτου, αναρωτήθηκε μήπως θα μπορούσε να συζητηθεί με τη δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, για το επόμενο σχολικό έτος και μέχρι την περάτωση του έργου, η φιλοξενία του 5ου ΓΕΛ, σε κάποιο όμορο εκπαιδευτικό συγκρότημα με τη λειτουργία του σε δύο κύκλους.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, η δ/ντρια κ. Κορύτσα, ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης για το ενδιαφέρον και για τις ενέργειές του. Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα – το οποίο ξεκίνησε το 2001 – στην έκταση που έχει φτάσει σήμερα, πλέον, μας ξεπερνά, υπογράμμισε ότι η σχολική οικογένεια του 5ου ΓΕΛ, δεν εφησυχάζει και στην απευκταία περίπτωση που δεν προκύψει, εντός εύλογου χρόνου, θετική είδηση, θα επανέλθει πιο πιεστικά”.

Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου