Στο Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης  η βουλεύτρια Ε. Σκούφα

Πολιτική

Τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης επισκέφτηκε την Πέμπτη 3/3 η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του Δ.Σ. Κατερίνης με επικεφαλής την πρόεδρό του κ Ασημίνα Στρίμπα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Κώστας Παπαδόπουλος.

Τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους δικηγόρους της Πιερίας με κορυφαίο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολόγιο με 7.000 εκκρεμείς και ανέλεγκτες υποθέσεις απο τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι αποχωρήσεις υπαλλήλων και η μη στελέχωση με προσωπικό έστω και στο πλαίσιο της κινητικότητας ή μέσω μετατάξεων, οδήγησε σε ένα αδιέξοδο με υποθέσεις να χρονίζουν με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στον οικονομικό ή κοινωνικό σχεδιασμό πολιτών αλλά και επιχειρήσεων.

Η κ. Σκούφα υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020 για την υποστελέχωση υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου και με θλίψη διαπιστώνει ότι παρά τις τότε δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν έχει αλλάξει τίποτα για την βελτίωση της κατάστασης.

Η κ. Στρίμπα ενημέρωσε την κ. Σκούφα για την προοπτική πιστοποίησης δικηγόρων στην Πιερία που θα έχουν την δυνατότητα ελέγχου των υποθέσεων του κτηματολογίου με την ελπίδα να ξεμπλοκάρουν πολλές ανέλεγκτες υποθέσεις. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου εκδίκασης κι έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, ώστε υποθέσεις απλές να λύνονται άμεσα, με την βοήθεια και των νέων τεχνολογιών και της μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος των Δικαστικών υπαλλήλων της Κατερίνης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κατάρτισης των υπαλλήλων μέσω σεμιναρίων και την απόλυτη έλλειψη μηχανοργάνωσης με εξοπλισμό 20ετίας που φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Αναφέρθηκε ακόμη σε μισθολογικά θέματα που ζητούν άμεσες λύσεις ώστε να γίνει θελκτική η έλευση υπαλλήλων στα δικαστήρια και να αποτραπεί η φυγή αυτών που εργάζονται ήδη.

Τέλος και η κ. Στρίμπα και ο κ. Παπαδόπουλος επισήμαναν με έμφαση και αγωνία το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στο Δικαστικό Μέγαρο με τις αποκολλήσεις μαρμάρων στην είσοδο του κτιρίου που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τραυματισμό πολιτών.

Ακόμη τόνισαν την άμεση ανάγκη επισκευής του κτιρίου και φυσικά την ενεργειακή του αναβάθμιση μέσω ΕΣΠΑ ώστε τόσο οι υπάλληλοι, δικαστές και νομικοί να μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινες συνθήκες, όσο και οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ασφάλεια.

Η κ. Σκούφα δήλωσε ότι στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου θα ενισχύσει την προσπάθεια για την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αλλά και θα επανέλθει με κοινοβουλευτικό έλεγχο στο θέμα της δυσλειτουργίας του υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου Κατερίνης.