Β. Κικίλιας: Δουλεύουμε σκληρά ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον Τουρισμό το 2022

Τουρισμός

Συνέντευξη Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Δουλεύουμε σκληρά ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον Τουρισμό το 2022

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόσφατη κακοκαιρία ανέδειξε αρρυθμίες, ενώ και ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τα προβλήματα αυτά. Πώς κρίνετε τη διαδικασία για την ψήφο δυσπιστίας; Την ίδια ώρα, κόντρα έχει ξεσπάσει και για τη στάση του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί για κοινοβουλευτικό κατήφορο την Κυβέρνηση. Τι λέτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Σιαδήμα, οι προτάσεις δυσπιστίας κατατίθενται, συνήθως, όταν μια Κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τώρα ήταν η πρώτη φορά που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή η ίδια ήταν σε δύσκολη θέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερίσχυσε του Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύοντας την Ελλάδα του μέτρου, της πράξης και της ευθύνης. Ζήτησε συγγνώμη – μεγάλη αρετή για έναν Πρωθυπουργό – και εξήγησε πώς θα διορθωθούν οι διαχρονικές αδυναμίες.

Από την άλλη πλευρά, δεν ακούσαμε ούτε μία πρόταση πάνω σε μεγάλα θέματα. Στείρα πόλωση και μικροπολιτική.

Στη συζήτηση, όμως, αυτή επαναδιατυπώθηκε και η τομή στο πολιτικό σύστημα: αυτή που ξεχωρίζει τη Ν.Δ., ως μια λαϊκή, μαχητική και φιλελεύθερη παράταξη με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στην ανερμάτιστη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα σταματήσουν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα που οδήγησαν και στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ως άνθρωπος που έχω περάσει από τον αθλητισμό, αλλά και ως πολίτης, δεν το αντέχει η ψυχή μου. Είναι κρίμα και άδικο. Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει. Απαιτείται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι αρμόδιοι και να κόψουν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τους εγκληματίες με μειοψηφίες οργανωμένων οπαδών. Αυτοί που κρύβονται πίσω από την σημαία μιας αθλητικής ομάδας και κάθε τρεις και λίγο στήνουν «ραντεβού θανάτου», με «φονικά εργαλεία». Το θέμα υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Αθλητισμού και πρέπει να αποτελέσει συμφωνία όλων, κομμάτων, φορέων, συλλόγων, διοίκησης.

Αν με ρωτάτε τι πρέπει να γίνει, θα σας πω «ό,τι είναι αναγκαίο». Παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν και μπορούν να προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα και να εφαρμοστούν. Απλοποίηση των νόμων, επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης και οι προσπάθειες που έχουν γίνει θα συνεχιστούν με ακόμα εντατικότερους ρυθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για την υψηλή θνητότητα όλο αυτό το διάστημα με την μάχη με τον κορονοϊό. Είστε ευχαριστημένος από την διαχείριση της πανδημίας, εσείς που είχατε και την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να σας θυμίσω ότι, όταν ξέσπασε η πανδημία και εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό τη λήψη μέτρων που θα προστάτευαν τη δημόσια υγεία, όταν προανήγγειλα πώς τα εμβόλια θα έρθουν στην αρχή του 2021, στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα. Τώρα όλοι γνωρίζουν πως έτσι σώθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η πανδημία, όπως έχω πει, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι μια ύψιστη μάχη για την αξία της ανθρώπινης ζωής, που δίνουμε όλοι μαζί και πρωτίστως οι υγειονομικοί μας.  Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί,  να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και είμαι αισιόδοξος γιατί διαφαίνεται μια προοπτική αποκλιμάκωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο Τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Αυτό είναι και το «μέρισμα» που επιστρέφει ο τουρισμός στην κοινωνία και στην αγορά, στους μικρομεσαίους εμπόρους, στους επιχειρηματίες της εστίασης, σε όλους όσοι θρέφουν και θρέφονται από την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα τα πήγε καλά το καλοκαίρι του 2021 γιατί είχε ένα οργανωμένο σχέδιο για το «πώς, πότε και με ποιον τρόπο» θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη δημιουργία και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους επισκέπτες μας. Γνωρίζω καλά τη δουλειά που έγινε, καθώς τότε είχα την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Το θετικό πρόσημο καταγράφηκε σε όλους τους δείκτες: Από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις, που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, μέχρι την αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών, η οποία έφτασε το 20% – κάτι πολύ σημαντικό για τις τοπικές οικονομίες – με τον καθέναν επισκέπτη να δαπανά κατά μέσο όρο περισσότερα από 600 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το καλοκαίρι του 2022 θα είναι καλύτερο ακόμα και από το καλοκαίρι του 2019 για τον τουρισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δουλεύουμε σκληρά και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2022. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιον αυτόματο πιλότο. Κερδίζεται καθημερινά με μεθοδική προσπάθεια που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, οργανωμένες καμπάνιες μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, συνέργειες με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, αξιοποίηση των σύγχρονων διεθνών τάσεων όπως οι ψηφιακοί νομάδες. Ήδη η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στη χώρα, έχει δηλώσει ότι θα διπλασιάσει τους επισκέπτες της προς την Ελλάδα, από 1.5εκ σε 3εκ., ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμα και το 2019. Την ίδια εικόνα παίρνουμε και από τις αεροπορικές εταιρείες τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο; Αν ναι, πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Φυσικά και μπορεί και αυτό συνέβη και το 2021, στον βαθμό που επέτρεψε η πανδημία. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαμε πτήσεις στην Κρήτη και στη Ρόδο, στις 5 Φεβρουαρίου έχουμε κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια δυναμική καμπάνια για το city break αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το 2022 και η στρατηγική μας ήδη από φέτος ήταν να φωτίσουμε αυτές τις πτυχές. Τα σχέδια δράσης για τον τουρισμό το 2030 προβλέπουν και το πού και το πώς θα αυξήσουμε τις τουριστικές ροές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κρουαζιέρα μπορεί να παρατείνει την τουριστική περίοδο; 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, μπορεί. Για αυτό τον λόγο και τους τελευταίους μήνες κάνουμε συστηματικές προσπάθειες και ενέργειες, ανοίξαμε λιμάνια στον Γαλατά, στο Κουσάντασι, τώρα και στην Αλικαρνασσό, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση δρομολογίων κρουαζιέρας.

Βάζουμε μια τάξη, μαζί με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην ημερήσια κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, ώστε επιβάτες, κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν μια όμορφη εμπειρία στο νησί.Αλλά δεν είναι μόνο η κρουαζιέρα που την παρατείνει. Την παρατείνουν, μεταξύ άλλων, οι δρόμοι του κρασιού, ο αθλητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας που ενισχύουμε, η γαστρονομία, ο τουρισμός περιπέτειας. Το μείγμα, με άλλα λόγια, των τουριστικών μας προϊόντων που αναδεικνύουν νέες εμπειρίες για όλο τον χρόνο.