Σίμος Κεδίκογλου: Υψίστης σημασίας η συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον

Την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη χάραξη ενός οδικού χάρτη με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το περιβάλλον, επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό του σε διημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤΕΕ).

Ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, όπου σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες θα είναι αναμφίβολα αρνητικές. «Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνονται οι βροχοπτώσεις, μειώνεται η εδαφική υγρασία, αυξάνεται η ξηρασία και αυξάνονται οι ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι αναφορικά με την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως οι ημέρες με καύσωνα, η βροχόπτωση θα μειωθεί και τα ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, υπήρξαμε μάρτυρες των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας…», υπογράμμισε και δε παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βόρεια Εύβοια, που βίωσε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

«Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε συλλογικά προκειμένου να μην  επιβεβαιωθούν τα καταστροφικά σενάρια», δήλωσε και επισήμανε καταλήγοντας ότι «Υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, είναι η συνεργασία πολιτείας και αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, γιατί καμία χώρα δε θα μείνει αλώβητη και καμία δε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μόνη της».