Τεστ κορονoϊού: Πότε πρέπει να κάνουμε rapid και πότε PCR

Κοινωνία Υγεία

Νέες οδηγίες για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό δόθηκαν χθες στη   τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid τεστ να μείνουμε στο σπίτι».

“θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR.

Συνεπώς, νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να μη ξεχνάμε να κάνουμε τα τεστ μας αυτές τις μέρες, να φοράμε τη μάσκα μας με όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής, να επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους και πού θα διασκεδάσουμε και παράλληλα να μη ξεχνάμε και τη σημασία του συχνού αερισμού των κλειστών χώρων, ιδιαίτερα όταν έχουμε πολύ κόσμο μέσα στο σπίτι.

Τέλος, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και ότι όλοι όσο εμφανίζουν κινητικότητα και δεν είναι κλεισμένοι, απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν είναι ανεμβολίαστοι, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν με τη μεταδοτικότητα που βλέπουμε της «Όμικρον», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται για την διαγνωστική αξία των εργαστηριακών τεστ.

“Τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της «Όμικρον». Ακούσαμε την ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία και το παρακολουθούμε από κοντά, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στα χέρια μας. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της «Όμικρον» στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους. Οι μελέτες, λοιπόν, δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid.

Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

Σε αυτές τις φάσεις εξακολουθώ να τονίζω ότι η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή.

Επίσης να επισημάνουμε ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα”.