ΕΟΔΥ- Νέο εφιαλτικό ρεκόρ με πάνω από 35.000 μολύνσεις σήμερα

Κοινωνία

Αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει και σήμερα ο ΕΟΔΥ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 35.000 μολύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα κεντρικά εργαστήρια του ΕΟΔΥ δέχονται από το πρωί συνεχώς ενημερώσεις από όλη την Ελλάδα –και ειδικά από την Αττική- για νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ήδη ο αριθμός των σημερινών μολύνσεων να έχει ξεπεράσει τις 30.000.

Η καταγραφή σταματά περίπου στις 15:00 για τη σημερινή ημέρα κι έτσι δεν αποκλείεται με βάση τη συχνότητα που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα να φτάσουμε, αλλά ακόμη και να ξεπεράσουμε τις 35.000 κρούσματα.

Πάντως αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και τα κρούσματα ξεπεράσουν τις 35.000, τότε θα μιλάμε για ένα νέο μαύρο ρεκόρ, το οποίο όμως ξεπερνά και κατά πολύ το χτεσινό, καθώς το περασμένο 24ωρο εντοπίστηκαν 28.828 μολύνσεις.

Προβλέψεις για έως 100.000 κρούσματα

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ. Πρωτοχρονιά μπήκε στο mute, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν στις 2:00, ωστόσο οι ειδικοί δεν έχουν λόγους να αισιοδοξούν.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 100.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Παυλάκης θεωρεί πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο».

Για την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την «Όμικρον», ωστόσο α πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες. Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

πηγή:in.gr