Προϋπολογισμός φοροελαφρύνσεων – Γράφει ο βουλευτής Πιερίας Φ. Μπαραλιάκος

Απόψεις Πολιτική

Προϋπολογισμός φοροελαφρύνσεων είναι ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατήρτισε η Κυβέρνηση παρά την πανδημία. Ο Προϋπολογισμός του 2022 όχι απλώς δεν περιέχει κανένα νέο φόρο αλλά μειώνει δραστικά τα φορολογικά βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ομαλή και ασφαλής καθημερινότητα των πολιτών, με τη δημιουργία ικανών προϋποθέσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών και των επιχειρήσεών τους.

Τι σημαίνουν όμως για την τσέπη των πολιτών οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αποβλέπουν στην στοχευμένη ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;

Σημαίνει ότι στους αγρότες θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από το πετρέλαιο κίνησης και θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο. Ενώ ήδη ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές μειώθηκε.

Σημαίνει ότι το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ τίθεται σε εφαρμογή  από την αρχή του 2022 το «Πρώτο ένσημο» για την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Θα υπάρχει ακόμη, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Αυξήθηκε η κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου. Ενισχύθηκε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Εφαρμόζεται η νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% , η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Προβλέπεται εξάλλου, μείωση και της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.

Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Σε λίγες μέρες υποδεχόμαστε το νέο έτος και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και προοπτική συνεχίζει να αποκλιμακώνει την φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να διευρύνει την αγορά εργασίας και να δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προόδου για όλους του Έλληνες.