Μάσκες FFP2 ή KN95: Εντατικοί έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα για τις ανατιμήσεις μετά τα νέα μέτρα

Οικονομία

Αυστηρούς ελέγχους και πολύ ψηλά πρόστιμα προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε ότι αφορά την πώληση των προστατευτικών μασκών ασφαλείας τύπου KN95 ή FFP2, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που καθιστούν αυτούς τους τύπους μάσκας υποχρεωτικούς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του επεσήμανε χαρακτηριστικά πως ένα παρατηρηθεί περισσότερο από 20% στο περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης στα οποία περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη μάσκα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, τότε θα μπουν πολύ μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

 Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε άρθρο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, για όποιον παραβεί αυτή την απαγόρευση, τα πρόστιμα είναι μεγάλα. «Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν.»