Μέτρα «ανάσα» Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Απόψεις

Μια σειρά μέτρων που εκπέμπουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση απλώνει δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού. Μέτρα που έρχονται να διευρύνουν και να επεκτείνουν την ομπρέλα προστασίας και να δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες.

Μια ομπρέλα που άνοιξε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας που συνεχίζει να ταλανίζει πολίτες, κοινωνίες, οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνολικό επιπλέον πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 700 εκατ. ενώ το σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Έτσι για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.

Επιπλέον, δημιουργείται γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης και υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Ακόμη, ανακοινώθηκαν:

Μέτρα για τους αγρότες: Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση

Πάγιες δαπάνες: Παράταση για άλλους έξι μήνες ακόμα, μέχρι 30 Ιουνίου δίνεται σε επιχειρήσεις, για να αποπληρώσουν οφειλές σε εφορία και ταμεία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως η  κυβέρνηση διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση και το κυριότερο προσαρμοστικότητα στα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιούργησε η ενεργειακή και υγειονομική κρίση.

Σπύρος Κουλκουδίνας

Φαρμακοποιός MSc – Πολιτευτής Ν.Δ.