Κατερίνη: Επιστρέφει το παλιό ωράριο στα καταστήματα – Από αύριο στις 9 το πρωί – Ποια μέτρα θα ισχύουν

Επαγγελματίες Κοινωνία

Στις 9 θα ανοίγουν και πάλι από αύριο τα καταστήματα στην Κατερίνη, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ανακοινώνοντας παράλληλα και το εορταστικό ωράριο.

Όπως αναφέρει, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ Δ1α/Γ/Ποικ 78616/19-12-2021 (ΦΕΚ 5973Β΄) για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Τα κυριότερα μέτρα που περιέχει η Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

* Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

* Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

* Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

* Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων επιχειρηματιών παρέχουν προσωπική εργασία και εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των ιδίων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη.

* Με τη νέα απόφαση περιορίζονται οι πόλεις με έναρξη λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στις 10.00 σε αυτές μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των Δήμων Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών και Τρικκαίων.

Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται από την υποχρέωση έναρξης στις 10.00 η πόλη της Κατερίνης καθώς και : η Χαλκίδα, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα, η Καβάλα, τα Χανιά, η Λαμία, η Κομοτηνή, η Ρόδος, η Δράμα, η Βέροια και η Κοζάνη, επιστρέφοντας από την ερχόμενη Δευτέρα στην συνηθισμένη τους ώρα έναρξης.