Η. Τσιτλακίδης: «Η ετοιμότητα για την επόμενη τουριστική σεζόν είναι ο βασικός παράγοντας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»

Τουρισμός

«Είναι απαραίτητο να γίνουν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες και όχι αποσπασματικές κινήσεις για να ξαναδούμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε το καλοκαίρι στην πρώτη πύλη εισόδου της χώρας , τους Ευζώνους», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Τα αποτελέσματα της αδικαιολόγητης ολιγωρίας στην επίλυση ζητημάτων που είχαν αναδειχθεί πολύ νωρίς, από  την Ένωση Ξενοδόχων, όπως η στελέχωση σε προσωπικό και εξοπλισμός του Τελωνείου Ευζώνων, αλλά και ο αποκλεισμός των ξενοδοχείων (πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας) 1-2-και αρκετών 3 αστέρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω κριτηρίου ΕΜΕ, η παντελώς άδικη καταβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας με την βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μπέττυ Σκούφα.

Η (Πιερία) Ελλάδα καταγράφει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ σε ότι αφορά τις αφίξεις από τον οδικό τουρισμό -67% σε σχέση με το 2019 και αεροπορικώς -47% σε σχέση με το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι η γενική εικόνα φέτος που έκλεισε με στο 50% των αφίξεων και το 40% των εισπράξεων δεν ήταν οριζόντια, αφού στην Πιερία τα νούμερα εξελίχθηκαν αλλιώς.

Για μια ακόμη φορά, τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου που αφορούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα  ξενοδοχεία ενός δύο και τριών αστέρων- που είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις -τα οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ξενοδοχεία δεύτερης κατηγορίας, παρά το γεγονός πως στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου των ξενοδοχείων.

Μεγάλο μερίδιο στην πορεία του Τουρισμού στην Πιερία και πως αυτή θα συνδυαστεί με θέσεις εργασίας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καταλαμβάνει ο ορεινός – χειμερινός με σημείο αναφοράς τον Όλυμπο  σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο αφήγημα, προσφέροντας παράλληλα εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η βασική προϋπόθεση όλων ωστόσο, είναι η ετοιμότητα για τη νέα τουριστική σεζόν, η επίλυση ζητημάτων που έχουν τεθεί ήδη από τους θεσμικούς τουριστικούς φορείς, με τις πύλες της χώρας, ανοικτές, στελεχωμένες και ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης από πλευράς Πολιτείας.