Κατερίνη: Νέο ωράριο από Δευτέρα στα καταστήματα – Θα ανοίγουν στις 10 με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν

Κοινωνία Οικονομία

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας, την απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων μια ώρα αργότερα από το κανονικό, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το γεγονός ότι ο δήμος Κατερίνης συμπεριλαμβάνεται στους δήμους που θα ισχύει το νέο ωράριο από τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει στο Pieriasocial.gr τόσο ο δήμος Κατερίνης όσο και η Πιερία, έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που την κατατάσσει στις περιοχές που χρήζουν ειδικών μέτρων. Το πρόβλημα όπως υπογραμμίζει δεν είναι το ωράριο αλλά η υποτονική κίνηση που υπάρχει, με πολύ χαμηλούς τζίρους, ως απόρροια όλων όσων συμβαίνουν. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην περίοδο των Χριστουγέννων για να ανακάμψει η αγορά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό, δηλαδή η συνεχής λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 21.00 που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Οι εμπορικοί σύλλογοι των περιοχών που περιλαμβάνονται στα μέτρα, όπως και ο εμπορικός σύλλογος Κατερίνης θα ανακοινώσει το ωράριο τις επόμενες μέρες , το οποίο θα είναι σπαστό, στα πρότυπα που ήταν μέχρι τώρα, με τη διαφορά ότι θα καταστήματα θα ανοίγουν υποχρεωτικά στις 10.

Σε ότι αφορά το σαββατοκύριακο το ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει όπως είναι.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη διασκέδαση

•​Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.

•​Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,  στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

•​Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self–test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

•​Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

•​Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

•​Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα  supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου  σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα  σε αυτά.

•​Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησηςαπό χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.