Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας στα Υπ.Οικονομικών και Ανάπτυξης για την ενίσχυση του Λιανικού Εμπορίου και της Εστίασης

Οικονομία

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Ενισχύστε το λιανεμπόριο και την εστίαση προτού να είναι πολύ αργά»

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Χατζηχριστοδούλου:

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση Λιανικού Εμπορίου και της Εστίασης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κλάδος του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι οποίοι αποτελούν το σημαντικότερο ίσως ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δέχονται ακόμη ένα καίριο οικονομικό πλήγμα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης λόγω της αυστηροποίησης των υγειονομικών μέτρων είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και μετρήσιμο.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής τους, οι εκπρόσωποι των πληττόμενων επαγγελματιών  εκτιμούσαν την πτώση του κύκλου εργασιών τους σε ποσοστό τουλάχιστον 35-40%, και όπως είναι φυσικό η πορεία προς την κανονικότητα ανακόπηκε, με κυβερνητικά μέτρα, για άλλη μια φορά.

Λόγω του ότι, μετά από τα διαδοχικά απαγορευτικά (lockdown) και τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της αγοράς και ειδικά σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι αντοχές τους και οι δυνατότητες επιβίωσής τους περιορίζονται δραματικά, προτείνουμε τα εξής:

α) Επιδότηση του ενοικίου κατά 50% για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

β)  Έναρξη αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

γ)  Δυνατότητα θέσεως των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν πέρα του ενός μηνός.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους, όπως και κατά το παρελθόν, αναμένουμε δικές σας ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, με σκοπό την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Με εκτίμηση

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας