Επιστράτευση γιατρών: 40 εθελοντές στη Βόρεια Ελλάδα – Από αύριο τα πρώτα φύλλα πορείας

Κοινωνία

Αυξάνεται η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν το ΕΣΥ στο πλευρό των συναδέλφων τους, ενώ σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός όσων ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στο κάλεσμα της κυβέρνησης ξεπερνά τους 40.Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η προσέλευση των εθελοντών, κινούνται παράλληλα και οι διαδικασίες για την επίταξη των υπηρεσιών όσων γιατρών απαιτείται ώστε να συμπληρωθεί, ή τουλάχιστον να προσεγγίσει τον αριθμό των 100, τον οποίο έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας ως όριο με βάση τις ανάγκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, τα πρώτα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ενδέχεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από αύριο Τετάρτη 17/11 και θα παραδίδονται από αστυνομικούς, στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους ανήκουν.

Από την Τετάρτη και μετά, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν, όπου τους υποδεικνύει το έγγραφο που θα παραλάβουν.

Στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, δηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι κι άλλοι γιατροί θα ανταποκριθούν μέχρι το βράδυ.

Να σημειωθεί πως αναζητούνται οι εξής ειδικότητες: εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί, για να επανδρώσουν τα νοσοκομεία των δοκιμαζόμενων από την πανδημία περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς είναι: σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα, 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.