Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, 21 Νοέμβρη στις 11:30πμ στην πλατεία Λιτόχωρου για την απομάκρυνση του πεδίου βολής

Πολιτική

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης

“Με τη νέα Συμφωνία «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία υπογράφτηκε στις 14 Οκτώβρη φέτος, προχωράει σταθερά η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι διατυπώσεις και οι ρήτρες που περιλαμβάνει σηματοδοτούν νέους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία μας, ενώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας περιλαμβάνει νέες στρατιωτικές αποστολές τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της αστικής τάξης και τις επιδιώξεις της να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Μαζί με την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος πλέγματος αμερικανονατοϊκών βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για το λαό μας. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συμφωνίας, η Ρωσία έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση που απειληθεί.

Με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας εκτός από τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και υποδομές, δημιουργούνται και νέες: στην Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Ιωνία του Βόλου, επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις στη Βάση της Σούδας.

Συμπεριλαμβάνει όμως και το Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου, που χρησιμοποιούν για τις ασκήσεις τους οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμη. Θυμόμαστε βέβαια, ότι η παραλία της Γρίτσας Λιτοχώρου αποτέλεσε ορμητήριο και πριν από 22 χρόνια για την απόβαση των νατοϊκών φονιάδων και την προώθησή τους για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Η αξιοποίηση του Πεδίου Βολής για ασκήσεις – πρόβες πολέμου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους αεροπόρους της αμερικανικής «Task Force Kronos» γίνεται δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας, δίπλα στις καθημερινές ειρηνικές ασχολίες των κατοίκων. Γίνεται στους πρόποδες του Ολύμπου που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο τόπος μας γίνεται ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, ενταγμένο στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, από το οποίο θα αποστέλλονται ένοπλες στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Γινόμαστε ταυτόχρονα και στόχος – μαγνήτης απαντητικών χτυπημάτων. Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία μόνο αμυντική δεν είναι.

Όλα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να τα συσκοτίσει, να εξωραΐσει τη Συμφωνία, να πείσει ότι όλες οι παραπάνω παραχωρήσεις στους μακελλάρηδες των λαών συμβάλλουν δήθεν «στην ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας» και τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας, στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ούτε η Ελληνοαμερικανική, μα ούτε και η αντίστοιχη Συμφωνία με τη Γαλλία έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Είναι άκρως επιθετικές κι επικίνδυνες για το λαό!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλούμε το λαό και τους φορείς του να δυναμώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να γυρίσουμε την πλάτη στην προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού. Να διεκδικήσουμε μαζικά και μαχητικά την κατάργηση των επικίνδυνων Συμφωνιών, το ξήλωμα των βάσεων, τη μη δημιουργία νέων, την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς των επαγγελματιών και των αγροτών, τους συλλόγους γυναικών και όλους τους μαζικούς φορείς του λαού, σε συγκέντρωση ενάντια στην πρόσφατα ανανεωμένη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και την παραχώρηση και χρήση του Πεδίου Βολής Λιτοχώρου. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Νοέμβρη 2021, ώρα 11:30πμ στην Πλατεία Λιτόχωρου.

Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),  Αντισυνταγματάρχης Ε.Α. και Βουλευτής του ΚΚΕ”.

Με εκτίμηση
η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας