Οι αγρότες μας έχουν χορτάσει λόγια και υποσχέσεις! Nα αποζημιωθούν τάχιστα και σε επαρκή βαθμό! -Σε αμπελώνες στην Βροντού η βουλεύτρια Ε. Σκούφα

Αγροτικά

Τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στους αμπελώνες στη Βροντού και στην Δ.Ε Δίου οι ισχυρές βροχοπτώσεις, διαπίστωσε η κ. Σκούφα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκε συνοδευόμενη από μέλη της Ο.Μ Βροντού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Πρόεδρο της Βροντούς κ. Δημήτρη Κουρινιώτη τις πληγείσες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές.

Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική για τα σταφύλια της ποικιλίας Crimson. Οι αγρότες αναμένουν την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει η εκτίμηση των καταστροφών και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν κάποια από τα καλλιεργητικά έξοδα της νέας χρονιάς.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα διαβεβαίωσε τους καλλιεργητές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η ίδια, παραμένουν σταθερά κι ενεργά στο πλάι των αγροτών, ενημέρωσε δε τους αγρότες για τις δικές της ενέργειες κι επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ. Τόνισε επίσης, ότι το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η ίδια θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα, ώστε να προβούν σε κατάλληλη χρονική στιγμή σε όλες τις απαιτούμενες (και κοινοβουλευτικά) ενέργειες.

Υ.Γ Πληροφορηθήκαμε ότι και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δούκας επισκέφτηκε την περιοχή στις 29 Οκτωβρίου. Ελπίζουμε πως αυτή τουλάχιστον η επίσκεψη κι επαφή του κ. Δούκα με τους αγρότες, να μην αποτελεί ακόμη μια “επικοινωνιακή φούσκα” άνευ πραγματικής ουσίας και στήριξης, σαν όλες αυτές στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ τείνει να συνηθίσει το σύνολο της ζώσας και πραγματικής οικονομίας και κοινωνίας.

Από τον κ. Δούκα, όλο τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση αναμένουμε την πολυπόθητη και χρόνια αναμενόμενη αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών και να μην είναι συμβολικές και υποτυπώδεις.

Αποζημιώσεις

Να τονίσουμε επ ευκαιρία, μιας και ο κ. Δούκας είναι παράλληλα και γενικός διευθυντής στην ομάδα παραγωγών “Ιπποφαές Ελλάς”, ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών προαπαιτεί μακρόπνοο εθνικό σχεδιασμό, επιστημονικές (εδαφολογικές, κλιματολογικές κλπ) μετρήσεις, και φυσικά αντίστοιχες γενναίες οικονομικές ενισχύσεις. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται ο ίδιος, τυχάρπαστα και εντελώς ευκαιριακά να προτείνει στους πληττόμενους αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια ιπποφαούς, πράγμα που φημολογείται ότι έπραξε κατά την εν λόγω συνάντηση.