Το έργο BSB908 Smart Farming ως μοχλός ανάπτυξης κι εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στην Πιερία

Αγροτικά

«Ο αγροτικός τομέας είναι πυλώνας της οικονομίας του τόπου μας. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αξιοποιούνται στο έπακρο έργα όπως το BSB908 Smart Farming που ωθούν τη γεωργία στον εκσυγχρονισμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος όχι μόνο των αγροτών, αλλά και της Πιερίας, καθιστώντας τις καλλιέργειες της περιοχής μας πεδίο εξέλιξης, προόδου και ανάπτυξης», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α.,  Σοφία Μαυρίδου.

            Την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου «BSB Smart Farming», που ανήκει στο πρόγραμμα ENI CBS Black Sea Basin 2014-2020 κι έχει ως στόχο την προετοιμασία των συνθηκών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, αλλά και των συνδεδεμένων με αυτόν τομέων στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

            Συγκεκριμένα στο εν λόγω έργο συμμετέχουν η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. από την Ελλάδα, η Μ.Κ.Ο. Business Agency Association από τη Βουλγαρία, το Fund «Κέντρο Υποστήριξης Επενδύσεων» από την Αρμενία, το Πανεπιστήμιο Dunarea de Jos από τη Ρουμανία, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Telavi από τη Γεωργία και τέλος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Επιχειρήσεων από τη Μολδαβία. Κοινός στόχος και των έξι χωρών που συμμετέχουν είναι να πραγματοποιηθεί μία από κοινού προετοιμασία των συνθηκών στον αγροτικό τομέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εισάγοντας καινοτόμες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας προωθώντας την επιχειρηματικότητα στις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα με γενικότερο στόχο την ανάπτυξη, αλλά και την εφαρμογή ενός λειτουργικού και ταυτόχρονα μεταβιβάσιμου μοντέλου για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή ενός ιδιαιτέρως ζωτικού τομέα, του αγροτικού, για τις παραπάνω χώρες.

            Την εκδήλωση παρακολούθησε διαδικτυακά λόγω ανηλλειμένων υποχρεώσεων η Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α., Σοφία Μαυρίδου, η οποία δήλωσε: «ο αγροτικός τομέας είναι πυλώνας της οικονομίας του τόπου μας. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αξιοποιούνται στο έπακρο έργα όπως το BSB908 Smart Farming που ωθούν τη γεωργία στον εκσυγχρονισμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος όχι μόνο των αγροτών, αλλά και του τόπου μας, καθιστώντας τις καλλιέργειες της Πιερίας πεδίο εξέλιξης, προόδου και ανάπτυξης» Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών πυλώνων που σχετίζονται με τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού της γεωργίας και συγκεκριμένα παρευρέθησαν εκπρόσωποι των αγροτών και παραγωγών της Πιερίας, εκπρόσωποι των τριών δήμων της Π.Ε. Πιερίας και ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κος Δημήτρης Ρουκάς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που ασχολούνται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες, ενώ τέλος παρευρέθησαν κι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πιερικής Αναπτυξιακής, κος Δημήτρης Ντούρος (Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς») και ο κος Διονύσης Φόλιος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Δίου – Ολύμπου (Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας) . Στη συνέχεια, ο Δρ. Κώστας Ζαπουνίδης από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., που συντονίζει το έργο, παρουσίασε το έργο BSB908 Smart Farming επισημαίνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά του, ενώ το λόγο πήραν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας o κος Ευθύμης Ροδιάς, ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, καθώς και ο κος Γιώργος Βασιλειάδης υπεύθυνος της εταιρείας FarmB, οι οποίοι ανέπτυξαν την υπάρχουσα κατάσταση των καλλιεργειών στη χώρα μας, αλλά και την πληθώρα ευκαιριών ανάπτυξης κι εξέλιξης της γεωργίας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των δια ζώσης παρευρισκομένων, αλλά και των συμμετεχόντων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα που αφορούν στο έργο,  ενώ ταυτόχρονα υπήρξε κι ένας ιδιαιτέρως παραγωγικός διάλογος με ανταλλαγή ιδεών σχετικά με βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται και στις υπόλοιπες συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.