Tι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητα χωρίς περιορισμούς για 62.094 Πιεριείς – Ποια μέτρα παραμένουν, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι από την Αστυνομία

Κοινωνία

Μετά από αρκετό καιρό σχεδόν δυο χρόνια περισσότεροι από έξι εκατομμύρια πολίτες στη χώρα και 62.094 Πιεριείς που έχουν εμβολιαστεί, επιστρέφουν σε παλιές συνήθειες προ πανδημίας, χωρίς περιορισμούς στην εστίαση και την ψυχαγωγία και στις “κόκκινες” περιοχές,- οι οποίες αποσυνδέονται πλέον από τη λήψη μέτρων- χρησιμοποιώντας τη μάσκα σε κλειστούς χώρους.

Τα στοιχεία για την Πιερία

Στην Πιερία έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι στιγμή 62.094 πολίτες, ενώ 942 έχουν κάνει και την 3η αναμνηστική δόση. Με τουλάχιστον μια δόση έχουν εμβολιαστεί 65.424 άτομα.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όπου εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Δηλαδή δεν θα υπάρχει περιορισμός για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των πελατών, ενώ θα μπορούν να είναι όρθιοι ή να χορεύουν.

Θα εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.

Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες  και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθούν.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τους ελέγχους

Σε ισχύ τίθεται ένα ειδικό πρόγραμμα ελέγχων με βάση στοχευμένο σχέδιο, από την ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

· αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,

· πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,

· στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζετα ι ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%

Σημειώνεται ότι, το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα .

Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.