Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη – Παράλληλα με τα εμβόλια για τον Covid 19

Κοινωνία Υγεία

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους,  παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα και για την έναρξη των εμβολιασμών κατά της γρίπης.

Η κα Θεοδωρίδου

Όπως ξέρετε, από την 1η Οκτωβρίου, το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στη χώρα μας.

​Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και τη συν- κυκλοφορία του ιού Covid.

​Από την αρχή υπήρξε μία μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδρασημεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων: Μεταξύ του ιού της γρίπης και του ιού Covid.

​Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη. Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά, να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συνωστισμού και γενικά του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid.

​Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

​Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός.

​Και για αυτό το λόγο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν και να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς των πολιτών μας.

​Φέτος, τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα. Δηλαδή περιέχουν δύο στελέχη Α -Victoria που είναι Η1Ν1 και το Cambodian Η3Ν2-και δύο στελέχη Β τα οποία είναι το Wisconsin και το Phuket. Αυτά θα είναι και τα εμβόλια που θα χρησιμοποιήσουμε.

​Να υπενθυμίσω ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1, ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός, και εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί: Δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή δεν υφίστανταισυστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων.

​Ο κεντρικός Οργανισμός, ο CDC και γενικά όλοι οι επιστημονικοί φορείς, έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, εμβόλιο που έχουμε αυτή τη χρονιά να κάνουμε είτε ως συμπλήρωμα των αρχικών δόσεων, είτε ως τρίτη δόση, καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες λοιμώξεις, παραδείγματος χάριν, του πνευμονιόκοκκου.

​Όποιος, λοιπόν, πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει ένα «χρονολογικό σταυρόλεξο» για τον εμβολιασμό του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη, μετά από δύο ημέρες, τρεις ημέρες, αυτά που ακούγονται μετά από δεκαπέντε ή μετά από είκοσι τρεις ημέρες δεν ευσταθούν επιστημονικά.

​Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν και είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.​

​Εν τάχει θα σας τις υπενθυμίσω, είναι ένα παλιό εμβόλιο, όλοι το ξέρουν, άρα χωρίς δισταγμούς το εφαρμόζουν: Είναι η ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα όπως χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειεςκλπ.

Υπάρχει η μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η ίδια η έγκυος και το κύημα και το νεογνό μετά με τον εμβολιασμό, καθόλη τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεχωριστό τρίμηνο που να συστήνεται ο εμβολιασμός της εγκύου.

Άτομα με παθολογική παχυσαρκία είτε ενήλικες, είτε παιδιά. Βλέπουμε ότι η παχυσαρκία, όπως και για τον εμβολιασμό για την Covid, και για τη γρίπη αποτελεί έναν εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα.

Έχουμε παιδιά που παίρνουν θεραπεία- έχειμειωθεί ο αριθμός τους βέβαια πια- με ασπιρίνη. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών ή με άλλα ευάλωτα άτομα.

Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών, αστυνομικών σχολών, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση και σε κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών.

Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως έχουμε πει και για την Covid. Γενικά αυτές οι δυο λοιμώξεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ως προς τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά και ακόμη και στον τρόπο της κλινικής προβολής.

Οι άστεγοι, κτηνίατροι ή άτομα που έρχονται σε επαφή με τα διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς της λοίμωξης Covid και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν το χρόνο της απομόνωσής τους.

Άτομα ασυμπτωματικά που ήρθαν σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, ελέγχονται και είναι αρνητικά, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

​Και τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς με Covidπρέπει να αναβάλλουν, όπως είναι φυσικό, τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωση τους και υφεθούν τα συμπτώματα τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid και της λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης.

Πολλοί θεωρούν ότι κάνοντας το εμβόλιο Covid προστατεύονται από την γρίπη ή κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από την Covid. Είναι δυο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή την προηγούμενη χρονιά η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε. Πανευρωπαϊκά 33 δείγματα συνελέγησαν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά δεν θα πρέπει, επαναλαμβάνω, να εφησυχάζουμε γιατί η ανοσία της κοινότητος- λόγω του γεγονός ότι πέρσι δεν είχαμε τον αντιγονικό ερεθισμό, την κυκλοφορία του ιού- είναι μειωμένη. Επομένως έχουμε στην κοινότητα μειωμένη ανοσία, έχουμε μια σχετική, που δεν θα θέλαμε, χαλάρωση των μέτρων, είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά, δεν έχουμε αρρωστήσει, έχουμε εμβολιαστεί και γενικά ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος όπως ο περσινός, ως προς την γρίπη, δεν θα μας δείξει το σκυθρωπό ή απειλητικό του πρόσωπο ο ιός της γρίπης. Αλλά πρέπει όλοι να εμβολιαστούν έγκαιρα με τα γνωστά και ασφαλή εμβόλια.

Και όταν λέω έγκαιρα, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αυτοί που ανέφερα ότι είναι τα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Επομένως νομίζω ότι το βασικό μήνυμα της σημερινής κουβέντας είναι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τους να το κάνουν και να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και των άλλων εμβολίων, για να μπορέσουν να είναι προστατευμένοι προς μία λοίμωξη που δεν ξέρουμε αν συμπέσει με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ποια επίδραση μπορεί να έχει στην υγεία τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους

Ξεπεράσαμε τους 12.235.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.460.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,5% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού.

​Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,7% επί του γενικού πληθυσμού και 68% επί του ενήλικου πληθυσμού.

​Τις τελευταίες 7 hμέρες, 50.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Όσον αφορά την 3η δόση, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 46.500 εμβολιασμοί με την 3ηδόση.

​Να υπενθυμίσω ότι η 3η δόση αφορά τους ανοσοκατασταλμένους, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που έχουν κλείσει 6 μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της 2ης δόσης και να επισημάνω ότι για τα άτομα αυτά, δεν γίνεται αυτόματα αυτό, δεν λαμβάνουν κάποιο sms.

​Όσον αφορά τους ανοσοκατασταλμένους, η 3η δόση γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση της 2ης δόσης.

​Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα: Η ηλικιακή ομάδα 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 75,6%, 80 – 84 το 74%, 75 – 79 το 86%, 70 – 74 το 80%, 65 -69 το 82%, 60 – 64 το 78,7%, 55 – 59 το 77%, 50-54 το 74%, 45 – 49 το 71,6%, 40 – 44 το 67,5%.

35 – 39 το 61%, 30 – 34 το 60,6%, 25- 29 το 60,5%, 18 – 24 το 57%, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 το 32,1%. Και η ηλικιακή ομάδα 12 – 14 το 19%.

​Σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερα τις 10 περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σήμερα αναφέρουμε τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οι οποίες είναι κυρίως τα νησιά μας και έχουμε στην πρώτη θέση τη Μύκονο, Θύρα, Μήλο, Πάρο, Κω, Κέα, Κύθνο, Χίο και Τήνο.

Και στην ηπειρωτική χώρα οι περιφερειακές ενότητες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι Βόρειος Τομέας, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιώς, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Ηράκλειο.

Σε σχέση με τους ιδιώτες ιατρούς και τα πολυϊατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουνε γίνει 2.487 εμβολιασμοί, 767 στα ιατρεία και 1.720 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Μέχρι στιγμής, 58 παιδίατροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υπογραφεί οι 14 πρώτες συμβάσεις με τους παιδιάτρους. Οπότε τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων.

Να επισημάνω ότι όλα τα Κέντρα Υγείας είναι πλέον εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer, ακόμη και αν πριν έκαναν κάποιο άλλο. Και έτσι, οι πολίτες μπορούνε να κλείσουν και εκεί ραντεβού.

Επίσης άλλες δύο χρηστικές πληροφορίες είναι ότι όσοι έκαναν τη μία δόση εμβολίου, οποιουδήποτε εμβολίου, και για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν στη δεύτερη δόση- αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός- εντούτοις,μετά και από σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συστήνεται να κάνουν τη δεύτερη δόση, άσχετα αν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που πραγματοποίησαν την πρώτη δόση.

Επίσης, σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης, πιστεύω τα είπε πολύ αναλυτικά η καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου. Τονίζω και εγώ ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει πριν, μετά ή ακόμα και την ίδια ημέρα που είναι το εμβόλιο του κορονοϊού.