Γ. Χατζηγεωργίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης: «Η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική» – 40 άτομα νοσηλεύονται μεταξύ των οποίων και παιδιά και μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση

Κοινωνία Υγεία

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης  σε ότι αφορά τα νοσηλείες από Covid 19 περιέγραψε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου. Μιλώντας στην εκπομπή «Κίτρινη κάρτα» και στην Εύη Μιχωλού, στο ράδιο Ενημέρωση, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι καθημερινά, από τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ είμαστε από τους νομούς που φιγουράρουν στις 10 θέσεις με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

40 άτομα νοσηλεύονται μεταξύ των οποίων και παιδιά

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 40 άτομα στο Νοσοκομείο Κατερίνης μεταξύ των οποίων και παιδιά και η εντατική του νοσοκομείου είναι γεμάτη. «Το Νοσοκομείο για άλλη μια φορά φτάνει στα όρια του, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε  τη μεγάλη πίεση αποσυμφοριζοντας την κατάσταση με διακομιδές σε όμορους νομούς. Δυστυχώς η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το Νοσοκομείο πρέπει να αντέξει και αντέχει», υπογράμμισε ο διοικητής και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε όλοι στο νου μας ότι πρόκειται για ένα Νοσοκομείο που είναι για όλους  τους ασθενείς. «Δεν μπορούμε για άλλη μια φορά να κλείσουμε τα χειρουργεία να κλείσουμε τα ορθοπεδικά ή καρδιολογικά περιστατικά και να γίνει νοσοκομείο μιας μόνο νόσου», συμπλήρωσε. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι οι ηλικίες των ασθενών είναι από 18 ετών 45, 47, 50, 62, νέους ανθρώπους οι οποίοι πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηγεωργίου σε ότι αφορά τα παιδιά που νοσηλεύονται, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι η μετάλλαξη του ιού  «χτυπάει» πάρα πολύ παιδιά. «Δυστυχώς τα παιδιά είναι αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι υψηλή. Πλέον υπάρχουν παιδιά που νοσούν και νοσούν και βαριά», τόνισε χαρακτηριστικά. Στην προηγούμενη περίοδο της πανδημίας όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου δεν χρειάστηκε ποτέ να νοσηλευτούν παιδιά, ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

70 άτομα την ημέρα στα επείγοντα του covid19

Η προσέλευση στα περιστατικά που αφορούν τον Covid είναι περίπου 70 άτομα την ημέρα. Από αυτά σε τέσσερις με πέντε περιπτώσεις  γίνεται εισαγωγή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι τα περιστατικά αυτά διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορους νομούς.

H συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι

Όπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου η συντριπτική πλειοψηφία το 90%  και πλέον όσων νοσηλεύονται είναι  ανεμβολίαστοι. Στη ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.  «Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή θα είχε επτά ή οκτώ νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 που νοσηλεύονται. Υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν από το Νοσοκομείο μας και νοσηλεύονται αλλού. Αν αναλογιστούμε τα νούμερα θα δούμε ότι στη ΜΕΘ δεν θα υπήρχε κανένας ασθενής, η κλινική Covid θα περιοριζόταν σε 10 κρεβάτια και αυτά θα ήταν υπεραρκετά. Δυστυχώς ο νομός μας είναι από τους νομούς που η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι χαμηλή, κάτω του 50% και αυτό αποτυπώνεται στο Νοσοκομείο με τις νοσηλείες».