Συνάντηση της Μπέττυ Σκούφα με τους καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας Πιερίας: Κραυγή αγωνίας για το μέλλον

Αγροτικά Πολιτική

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί της Σκοτίνας Πιερίας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για ακόμη μια φορά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Κυριακή 12/9 στην Σκοτίνα μετά από πρόσκλησή τους.

Την κ. Σκούφα συνόδευε κλιμάκιο του κόμματος στο οποίο συμμετείχαν ο αν. συντονιστής της Ν.Ε Πιερίας κ. Άρης Ρεμπατσιός, το μέλος της Ν.Ε και υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής κ. Νίκος Χατζηστογιάννης, ο συντονιστής των Ο.Μ της Νότιας Πιερίας κ. Κώστας Χασιώτης και ο συνεργάτης του βουλευτικού γραφείου κ. Νίκος Ορνιθόπουλος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι καστανοπαραγωγοί αναφέρθηκαν και έθεσαν ως προτεραιότητα ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κ.Σκούφα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να λυθεί άμεσα η αδικία που βιώνουν εξαιτίας της μη αναδρομικής ισχύος της ΚΥΑ που καθορίζει το ετήσιο ενοίκιο των καστανοτεμαχίων και δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνονται άλλοι παραγωγοί να καταβάλουν 320 ευρώ εφάπαξ και άλλοι 110 ανά στρέμμα και μάλιστα σε 36 δόσεις!

Η κ. Σκούφα τους ενημέρωσε ότι ήδη από τον Μάιο του 2021 είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα, καταθέτοντας μάλιστα και πρόταση για αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ, η οποία όμως δεν έγινε από ό,τι φαίνεται δεκτή. Όπως η ίδια δήλωσε, θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και αν δεν λάβει θετική απάντηση, θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση λόγω του επείγοντος του θέματος.

Στην συνέχεια οι αγρότες συζήτησαν με την κ. Σκούφα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα και τις τεράστιες ζημίες που πλησιάζουν το 80% της παραγωγής τους από την σφήκα αλλά και τη φαιά σήψη του καστάνου και για τα προβλήματα άρδευσης που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειές τους.

Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τους αγρότες για τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις που ανέδειξαν τα προβλήματα και της σφήκας, αλλά και της φαιάς σήψης και δεσμεύτηκε ότι θα τους ενημερώσει για όποια εξέλιξη υπάρχε. Τόνισε επίσης ότι και η ίδια αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα σταματήσουν να προβάλλουν και να στηρίζουν τα αιτήματά τους.

Οι κ. Ρεμπατσιός, Χατζηστογιάννης και Χασιώτης ακόμη, κάλεσαν τους παραγωγούς να συστήσουν συλλόγους ή ομάδες παραγωγών ώστε συλλογικά και αγωνιστικά να διεκδικούν το δίκιο τους.

Στην συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε την Άνω Σκοτίνα διαπιστώνοντας την άθλια κατάσταση που βρίσκονται μεγάλα κομμάτια του δρόμου, ενός έργου που η αποπεράτωσή του έχει καθυστερήσει πολύ αν και εξαγγέλλεται και επαναεξαγγέλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τέλος επισκέφτηκαν την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1862 από τον Πατριάρχη Καλλίνικο και στην οποία γίνονται εργασίες αναστήλωσης ώστε να μην καταρρεύσει.

Οι περιοδείες και οι συναντήσεις της κ. Σκούφα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ώστε προβλήματα πολιτών και συλλογικοτήτων να αναδεικνύονται και κινηματικά και κοινοβουλευτικά.