Επίσκεψη κλιμακίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., στο υποκατάστημα Εθνικής της Λάρισας, για την ενημέρωση των Τραπεζοϋπαλλήλων

Επαγγελματίες

Ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ανέφερε ότι ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων και ευρύτερων αλλαγών, που εξελίσσονται στην Οικονομία, στην κοινωνία, στην αγορά, στην εργασία, στη ζωή μας. Μία περίοδο μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης, ψηφιοποίησης και νέων εφαρμογών στον τραπεζικό κλάδο, που αλλάζουν το επάγγελμά μας, δημιουργούν νέα δεδομένα, προκαλώντας γενικευμένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών μας σχέσεων.
Επίσης ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε δεν θα δεχθεί την εξαναγκασμού Μεταφορά – Απόσχιση Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας σε ξένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά μόνο αν αυτή πραγματοποιηθεί με την συναίνεση του Υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας.Η λογική της επίτευξης κερδοφορίας μέσω της συρρίκνωσης και της περικοπής λειτουργικού κόστους έχει φτάσει πλέον στα όρια της. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τράπεζας δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του διαχρονικού ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στην Εθνική Οικονομία.Η ανησυχία για το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι εύλογη. Το τραπεζικό σύστημα μεταμορφώνεται και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα νέο και απαιτητικό τοπίο που εξελίσσεται συνεχώς.
Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούμε ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να συσπειρωθούμε γύρω από ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Σ.Υ.Ε Τ.Ε. Ένα σωματείο που παρεμβαίνει, δίνει λύσεις και μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και προοπτική για τους εργαζόμενους.Ο θεσμικός ρόλος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος.Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., σε συνεχή επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τις Ε.Α.Κ. των Μονάδων, θα συνεχίσει να βρίσκεται με αξιοπιστία και υπευθυνότητα κοντά σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τους συναδέλφους σε όλους τους χώρους εργασίας, Δίκτυο και Διευθύνσεις, για να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα.Επίσης ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε, κ. Γεώργιος Μότσιος αναφέρθηκε και στην έκδοση του Νέου Βιβλίου Εργασιακών Σχέσεων από τον ΣΥΕΤΕ Το νέο Bιβλίο Eργασιακών Σχέσεων συγκεντρώνει, κωδικοποιεί και παρουσιάζει συνοπτικά όλες τις οικονομικές και θεσμικές διατάξεις που έχουμε κατακτήσει με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και έχουν την υπογραφή είτε του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είτε της Ο.Τ.Ο.Ε. ή απορρέουν από το εργατικό δίκαιο. Μέσω αυτών των Σ.Σ.Ε. ρυθμίζονται όλα τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους (μισθολογικά, άδειες, εξέλιξη, αξιολόγηση, ασφαλιστικά, κλπ.).Το βιβλίο αυτό των ογδόντα (80) σελίδων αποτυπώνει τον πυρήνα της σύγχρονης ιστορίας και της συνδικαλιστικής δράσης του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Συνθέτει ένα πολύτιμο ντοκουμέντο ιστορικών θεσμών και κατακτήσεων που έχουμε χτίσει βήμα-βήμα, με αγώνες και θυσίες, με τις δικές μας δυνάμεις.Αποτελεί δύναμη, προσφέρει γνώση.