Μπ. Σκούφα: «Γιατί η κυβέρνηση τιμωρεί τον οδικό τουρισμό; Απίστευτη ταλαιπωρία χιλιομέτρων στα διόδια Αιγινίου και Μαλγάρων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος»

Πολιτική

Απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία υπέστησαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι εκδρομείς επιστρέφοντας από την Πιερία στη Θεσσαλονίκη. Ουρές χιλιομέτρων με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα μπροστά στα διόδια του Αιγινίου, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» και στα διόδια των Μαλγάρων, που διαχειρίζεται η εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ». Η καθυστέρηση ήταν πολύωρη και πρωτοφανής, πάρα το γεγονός ότι μετά από ένα πολύμηνο εγκλεισμό και λοκ-ντάουν ήταν φυσικό και επόμενο οι πολίτες να εκμεταλλευτούν το τριήμερο για αποδράσεις. Η τριτοκοσμική αυτή εμφάνιση θα μπορούσε να αποφευχθεί φυσικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, εάν η κυβέρνηση, ως όφειλε, προέβλεπε και λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα. και αναρωτιέται γιατί δεν υπήρξε ούτε η παραμικρή αποσυμφορητική παρέμβαση της Κυβέρνησης, με εντολή ελεύθερης διέλευσης των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων, όπως δόθηκε για άλλους σταθμούς διοδίων ανά την χώρα, για παράδειγμα προς τη διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» στο ύψος της Σιάτιστας με μόλις 4 χιλιόμετρα «ουράς» πριν τα διόδια.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι τομεάρχες τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, υποδομών Νίκος Παππάς και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Έσοδα από τα διόδια προϋποθέτει άνετη μετακίνηση

Όπως επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας, η ενθάρρυνση της μετακίνησης με τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, με τους συνεισπραττόμενους με τη βενζίνη φόρους, αλλά και εξασφαλίζει έσοδα στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων. Το αντίτιμο των διοδίων πρέπει -μεταξύ άλλων- να εξασφαλίζει στον ταξιδιώτη, άνετη και ασφαλή διαδρομή, άλλως χάνεται ο λόγος για τον οποίο παραχωρήθηκε ο αυτοκινητόδρομος. Αυτό που τελικά θυμάται ο ταξιδιώτης δεν είναι μόνο η ποιότητα της θάλασσας, αλλά το σύνολο της επίσκεψής του και βέβαια και η επιστροφή του. Όταν λοιπόν ο τουρισμός, το μόνο ελληνικό προϊόν που ακόμη κάπως αντέχει, και ειδικότερα ο οδικός τουρισμός παραμελείται, αυτό θα λειτουργήσει με μαθηματική ακρίβεια ως ανασταλτικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης.

Ο οδικός τουρισμός, η Πιερία και η «τιμωρία» των επισκεπτών

«Για την Πιερία, ο οδικός τουρισμός είναι η μόνη πηγή τουριστικής ροής και η οδική «τιμωρία» των ταξιδιωτών που επιλέγουν αυτόν τον προορισμό, είναι μέγας παράγοντας προβληματισμού για τους επιχειρηματίες που αναμένουν την επιβίωσή τους από αυτή την τουριστική ροή. Στο κατ’ εξαίρεση, αλλά όχι μη προβλέψιμο μποτιλιάρισμα, πρέπει να προσθέσουμε τις επισκευές της γέφυρας Αλιάκμονα που τελικώς αφήνουν ελεύθερο οδόστρωμα μόνον μιας λωρίδας κυκλοφορίας. Αυτό όμως είναι κατεξοχήν ζήτημα προγραμματισμού εργασιών και δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι οι εργασίες δεν έχουν περαιωθεί ενώ ξεκίνησε η καλοκαιρινή σεζόν» τονίζει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

Η αποσυμφόρηση των διοδίων, όταν αυτά πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους διερχομένους είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, όταν μάλιστα σημειώνονται και τα «βασανιστήρια» αναμονής και ωραρίων που επιβάλλονται στους από όμορες χώρες οδικώς ερχόμενους επισκέπτες προς τη Βόρειο Ελλάδα, σημειώνει η βουλεύτρια Πιερίας και κάνει λόγο για απαράδεκτη τιμωρία του οδικού τουρισμού, καθώς όλο αυτό το σκηνικό υπερβαίνει ως σύλληψη την έκταση της ανικανότητας.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά

Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση από τους υπουργούς Μεταφορών και Τουρισμού, εάν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά και ρωτά γιατί δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση στα διόδια Μαλγάρων και Αιγινίου. Επίσης, ποιοι είναι οι όροι παραχώρησης προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους άνω σταθμούς διοδίων, σχετικά με την άδεια ελεύθερης διέλευσης όταν δημιουργούνται τέτοια προβλήματα απίστευτου συνωστισμού αυτοκίνητων και ταλαιπωρίας των διερχομένων αλλά και για ποιους λόγους η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον οδικό τουρισμό, καθώς με τις επιλογές της, εκπέμπει σαφές και συνεχές μήνυμα παραμέλησης του οδικού τουρισμού του μόνου βιοποριστικού προϊόντος χιλιάδων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.