Επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

Πολιτισμός

Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, την Κυριακή 13 Ιουνίου . Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν, κατά την άφιξή της στο Δημαρχείο Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο, ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

Κατά την συνάντηση στο Δημαρχείο, η Πρόεδρος ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, και για την πορεία των δύο προτάσεων, που κατέθεσε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η πρώτη πρόταση, που χρηματοδοτήθηκε με 270.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αφορά στην «ίδρυση ψηφιακού ιστορικού μουσείου για την Επανάσταση του Ολύμπου του 1878», το οποίο θα φιλοξενηθεί σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου. Η δεύτερη πρόταση έχει τίτλο «Ο τόπος μας, από τον μύθο και την ιστορία, στις έξυπνες πόλεις». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ζητείται από μαθητές και δημότες του Δήμου Δίου-Ολύμπου να εμπλακούν ενεργά και να αποτυπώσουν το πώς οραματίζονται την περιοχή τους – φυσικό, αστικό & ψηφιακό περιβάλλον – στο μέλλον.

Η κα Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου είναι από τους πρώτους δήμους που κατέθεσαν πρόταση, μία εξαιρετική – όπως την χαρακτήρισε – πρόταση, και από τους πρώτους δήμους που χρηματοδοτήθηκαν, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς χαιρόμαστε να πηγαίνουμε σε τόπους και να βλέπουμε να εξελίσσονται οι δράσεις. Όλο αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, που κάνει καλό στην κοινωνία, αφήνοντας κάτι πίσω του, δεν θα είναι γιορτή μιας ημέρας, αλλά κάτι πολύ σημαντικό. Και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου σημείωσε ότι και η Περιφέρεια, ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, θα απευθύνει πρόσκληση προς την κα Αγγελοπούλου, και υπογράμμισε ότι «σεβασμός στην ιστορία, στη ρίζα μας, σημαίνει σεβασμός στον εαυτό μας».

Ακολούθησε η ξενάγηση της κας Αγγελοπούλου στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Στις δηλώσεις τους, μετά το πέρας της ξενάγησης, στα μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος σημείωσε:

«Καλωσορίζουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου στον Δήμο μας. Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με την Πρόεδρο της Επιτροπής τις δύο προτάσεις του Δήμου μας και, εδώ, στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου να δώσουμε μία σημειολογική εικόνα της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε ακόμη μια φορά, κα Αγγελοπούλου, για τη βοήθεια και την συνεργασία, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά συνολικά για την πατρίδα μας, για την διαχρονική σας προσφορά – και τώρα μέσω της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Καλώς ήρθατε στον τόπο μας, χαιρόμαστε που σας γνωρίζουμε και ευελπιστούμε ότι θα τα πούμε από κοντά, σε επόμενη επίσκεψή σας, στις κορυφές του Ολύμπου».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε για την «εξαιρετική ανάβαση στον Όλυμπο, σε αυτό τον μοναδικό χώρο, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Τόνισε δε ότι «αξίζει να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή στον τόπο, με τη δημιουργία ελκυστικών προτάσεων για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν δουν τι σημαίνει Όλυμπος».