Η Γενοκτονία των Ποντίων και το «φαινόμενο» Kardashian. Γράφει ο Γιώργος Τσερτεκίδης

Απόψεις

Η 19η Μαΐου ορίστηκε από την Ελληνική Δημοκρατία, μετά από πολλές προσπάθειες των ποντιακής καταγωγής Ελλήνων, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Ήταν το έτος 1994, όταν η Βουλή των Ελλήνων μετά από εισήγηση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου προχώρησε επισήμως στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στην ανακήρυξη της Ημέρας Μνήμης. Προς τι όμως η αναφορά στον Ανδρέα; Πολύ απλά γιατί ήταν ο ηγέτης που τόλμησε, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, όχι απλά να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια αλλά και να την ανάγει σε υπόθεση όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Προσφάτως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε μέσα από επίσημη ανακοίνωσή του τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική κατάκτηση για τους Αρμενίους και τους αρμενικής καταγωγής πολίτες των ΗΠΑ αλλά και τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας ανά τον κόσμο που τόσο πάλεψαν για την αναγνώριση. Ανάμεσά τους και η πασίγνωστη Kim Kardashian που απασχολεί συχνά, για πληθώρα λόγων, τα Μέσα.

Η γνωστή επιχειρηματίας και αστέρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από την ακριβή ζωή και την πολυτέλεια η οποία την περιβάλλει, μπορεί να είναι περήφανη για κάτι πολύ πιο βαθύ και -κατά τον γράφοντα- ουσιαστικό. Αξιοποίησε την απίστευτα μεγάλη αναγνωρισιμότητά της, τις υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις της, για την ενίσχυση του μεγάλου αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτή η κυρία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Αμερικανο-Αρμενικού λόμπι, δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες για να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη. Για να μη ξεχαστούν οι τόσο άδικα δολοφονημένοι, από τους (Οθωμανούς) Τούρκους, πρόγονοί τους.

Όμως, τι ακριβώς κάνουμε εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου; Και άντε, εγώ και ο κάθε εγώ που μας ξέρει μόνο η μανούλα και ο πατερούλης μας, προσπαθούμε να θυμόμαστε, να γράφουμε, να μιλάμε, ακόμη και να φωνάζουμε! Τι κάνουν οι ανά τον κόσμο Έλληνες και Ελληνίδες, με αναγνωρισιμότητα, με πρόσβαση σε κέντρα εξουσίας και με μεγάλη επιρροή; Γιατί αυτό το «φαινόμενο» Kardashian (που προφανώς είναι πολύ ευρύτερο και εξαιρετικά γενικευμένο ανάμεσα σε αναγνωρίσιμους και ισχυρούς Αρμενίους, π.χ. κορυφαίο συγκρότημα System of a Down και τόσοι/ες άλλοι/ες), να μην είναι γνώρισμα ενός ακόμη πιο ισχυρού κινήματος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων; Αν είναι να καταφέρουμε ποτέ κάτι περισσότερο, θα χρειαστεί να βάλουμε πλάτη όλοι και όλες, αξιοποιώντας την κάθε ευκαιρία που οι διεθνείς εξελίξεις παρουσιάζουν.

Τσερτεκίδης Γεώργιος

Πολιτικός Επιστήμων

MA Κοινωνιολογίας