Lockdown: Το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα από 5 Απριλίου

Κοινωνία

Tην ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με σκοπό να δημιουργήσει ένα «σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα».

Οι ειδικοί θα κληθούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια μέτρα μπορούν να αρθούν και πότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που απασχόλησε για αρκετή ώρα την Επιτροπή την Παρασκευή, δηλαδή η επιτροπή των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά και το πράσινο φως την Τετάρτη.

Ωστόσο ο γρίφος για γερούς λύτες είναι το αν τελικά θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή και των δύο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής είναι υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, αποκλείοντας το τελευταίο σενάριο.

Μάλιστα υπογραμμίζουν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι δοκιμασμένο και πιο ασφαλές από τα σχολεία, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει καθώς σχολεία και αγορά θα ανοίξουν με υποχρεωτικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Ωστόσο ακόμη κι έτσι, το άνοιγμα των δύο δραστηριοτήτων φαίνεται να μην προκρίνεται από τους ειδικούς.

Το αρχικό λοιπόν πλάνο παραμένει και το βασικό στο τραπέζι με το το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 ή στο ακραίο σενάριο στις 12 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά όμως το υπουργείο Παιδείας όπως είχε γινεί γνωστό την περασμένη εβδομάδα επιμένει στο σχέδιό της για άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου για self tests.

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου» δήλωσε υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» , σημειώνοντας πως εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή, προτεραιότητα θα έχουν αυτά τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις των ειδικών θα παίξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων-λιανεμπορίου.

in.gr