RED20BARonline.web.festival:Ένα φεστιβάλ αισιοδοξίας και «νεκρανάστασης» της πολιτισμικής δημιουργίας με αφετηρία την Πιερία. (video)

Ψυχαγωγία

Η επιδημία του covid-19 «έκλεισε» τη ζωή μας, χάσαμε επαφές και εκδηλώσεις. Όταν, όμως, υπάρχει ο δημιουργικός νους πάντα ανοίγει παράθυρα επικοινωνίας, οργανώνει χώρους έκφρασης και πολιτισμού.

Αυτό είναι το RED20BARonline.art.festival.

Το RED coffee bar γιορτάζοντας 20 τα χρόνια λειτουργίας, σε συνεργασία με δημιουργούς από την Πιερία, την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει μια καινοτόμα συλλογική δράση, μια πειραματική εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου καλλιτεχνικής διαδικτυακής πλατφόρμας έκφρασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας, τέχνης, πολιτισμού,  αναψυχής, προβολής κι ενημέρωσης.   

Ο στόχος είναι εν μέσω πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν, να ενώσει  καλλιτέχνες και οργανισμούς απ όλο τον κόσμο και να αποτελέσει ένα διεθνές forum, μια online πλατφόρμα παγκόσμιας καλλιτεχνικής δικτύωσης και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Η πλατφόρμα ανοίγει τα «φτερά» της στο διαδίκτυο, στις 21.1.21 και  ξεκινά με την φιλοξενία 10 εικονικών δωματίων/art rooms που θα περιέχουν live performances, photofilms, χορό, ποίηση, story telling, θέατρο, μόδα, start-up, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσική και πολλά άλλα, σε μια συνεχή ροή ανανέωσης και νέων συνεργασιών.

Ιδιαίτερος οικοδεσπότης του RED20BAR.online.art.festival. είναι ο Skullpidopoulos aka Menios (Έλληνας στην καταγωγή) ένας από τους 20 σκελετούς ενός μέτρου που είναι γεμάτοι με ήλιον και περιφέρονται στους χώρους του festival δημιουργώντας κίνηση και οπτική αλληλουχία μεταφέροντας ασυνείδητα το μήνυμα ότι και οι «νεκροί» χορεύουν και διασκεδάζουν. Είναι μια έμπνευση από τη νοτιοαμερικανική παράδοση και τη μεξικάνικη γιορτή «Dia de los Muertos». 

Αφορμή γι αυτή τη δράση ήταν τα 20 χρόνια λειτουργίας του RED coffee bar που συμπληρώνει παράλληλα μια δημιουργική παρουσία στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού με αφετηρία την Πιερία και με παγκόσμια δικτύωση. Ταυτόχρονα είναι το προμήνυμα και η προετοιμασία για το μεγάλο διεθνές project PROMETHEUS IX, το οποίο ενώνει καλλιτέχνες και πολιτισμούς από πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, Γαλλία, Ρουμανία) με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ιάννη Ξενάκη και θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από 18 Ιουνίου μέχρι 6 Ιουλίου 2021.

Για το RED20BAR.online.art.festival, μιλάει ο Τάσος Παπαναστασίου, ιδιοκτήτης του RED coffee bar, της 20χρονης  δημιουργικής του πορείας, ο project manager Γιώργος Κυριακού και η production manager Μπουφέτη Βάγια: 

 «Όταν αρχίσαμε δεν φανταζόμασταν, αφενός ότι θα είμαστε κοντά σας 20 χρόνια αργότερα και αφετέρου τις αινιγματικές συνθήκες που όλοι μας θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε.  

Η επιθυμία μας να παραμείνουμε ενεργοί και οι ανάγκες της ιδιόρρυθμης κατάστασης λόγω της πανδημίας, μας ώθησαν στη δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου, μιας ομαδικής ψυχαγωγικής και διαδικτυακής πλατφόρμας με πολλαπλούς στόχους. Αρχικά, δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία σε απομονωμένους καλλιτέχνες, εξαιτίας του Covid-19, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Έπειτα, γίνεται δυνατή η αλληλεπίδραση και η δικτύωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, ενισχύεται η προσπάθεια τοπικών και μη συνεργαζόμενων επιχειρήσεων να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τέλος, βοηθάει και εμάς τους ίδιους να προετοιμαστούμε και να αποκτήσουμε εμπειρία για το επερχόμενο Prometheus IX Festival.

Η έμπνευση για τη διακόσμηση και τη διαμόρφωση του χώρου προέρχεται από την μεξικανική γιορτή Dia de los Muertos. Πρόθεση μας να αναδείξουμε έμμεσα και με χιούμορ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «νεκροζώντανες» επιχειρήσεις και να μοιραστούμε ένα αισιόδοξο και ευχάριστο μήνυμα. Και οι νεκροί χορεύουν!»

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AlR9b4Vd6AY[/youtube]

Πληροφορίες:

Μπουφέτη Βάγια, 6982064635, vagia_buffetti@hotmail.com

Παπαναστασίου Αναστάσιος, 6945186553, tasoseltororosso@gmail.com

Κυριακού Γιώργος, 6973201887, giwrgos13-21@outlook.com.gr