Κοροναϊός : Δέκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας – Από το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τους 4.507 νεκρούς

Κοινωνία

Δέκα ακριβώς μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα και ενώ η χώρα θρηνεί ήδη 4.507 νεκρούς από τις επιπλοκές του κοροναϊού, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μία ιστορική στιγμή καθώς και σε λίγες ώρες ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού.

Η έναρξη των εμβολιασμών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας- αν και αποδυναμωμένο- συνεχίζει να αφήνει καθημερινά πίσω του  δεκάδες νεκρούς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις τοπικών εστιών λόγω της εορταστικής περιόδου το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο μαζικός εμβολιασμός δεν αρκεί για να αφήσουμε πίσω την πανδημία καθώς απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Λίγες μόνο ώρες πριν μπει στην τελική του φάση η εφαρμογή του σχεδίου «Ελευθερία» και οι ελπίδες προκειμένου να ανασάνει η χώρα και να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα αναπτερώνονται.

Το εμβόλιο, το δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα,  όπως το χαρακτηρίζουν  οι ειδικοί, θα αρχίζει να υψώνει σταδιακά ένα τοίχος ανοσίας στον πληθυσμό.

Η ανοσία της αγέλης ή η συλλογική ανοσία όπως λέγεται επιστημονικά, θα έρθει σε βάθος χρόνου,  ωστόσο ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων – σε πρώτη φάση –  θα βάλει τα θεμέλια ώστε να αρχίσει να αποδυναμώνεται ο ιος και μερικούς μήνες αργότερα να αρχίσει να σβήνει η πανδημία.

To πρώτο κρούσμα

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, δέκα ακριβώς μήνες πριν,  όταν καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επρόκειτο για μία 38χρονη η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση για τις επαφές της 38χρονης…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Εκτοτε έχουν περάσει δέκα μήνες με την Ελλάδα να έχει έρθει αντιμέτωπη  με δύο κύματα της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, χιλιάδες νεκρούς, και εκατοντάδες συνανθρώπους μας να δίνουν ακόμη μάχη για τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ.

Η εξέλιξη

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εμφανίστηκε με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ τα στοιχεία για τον Μάρτιο, τον πρώτο ουσιαστικό μήνα όπου υπήρξε καταγραφή συνολικών στοιχείων για κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, δεν τρόμαζαν και σίγουρα δεν μας προετοίμαζαν για το τι θα ακολουθούσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο, καταγράφηκαν συνολικά 1.314 κρούσματα, υπήρξαν 85 διασωληνωμένοι και 49 νεκροί.

Ο Απρίλης έκλεισε με 2.591 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, 38 διασωληνωμένους και 140 νεκρούς.

Η εξέλιξη της πανδημίας τον Μάιο ήταν αργή καθώς καταγράφηκαν λίγα κρούσματα λόγω και του lockdown που ήταν σε ισχύ.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ άρχισε μετά τον Αύγουστο.

Από τους 266 νεκρούς που θρηνούσε συνολικά η χώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, φτάσαμε στους 391 τον Σεπτέμβριο, στους 626 τον Οκτώβριο ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είχαν χάσει τη μάχη λόγω επιπλοκών του κοροναϊού, 2.426 συμπολίτες μας.

Μέχρι και χθες 25 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας έφτανε τους 4.507 νεκρούς ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίους δέκα μήνες, ανήλθε σε 134.852 κρούσματα.

in.gr