Συνεργασία Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Κοινωνία Πολιτική

Η έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου REFORM – «Integrated REgional action plan For innovative, sustainable and lOw caRbon Mobility» («Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για Καινοτόμα, Βιώσιμη και Περιβαλλοντικά Φιλική Κινητικότητα») του Προγράμματος Interreg Europe, πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ευρωπαϊκό έργο REFORM υλοποιεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με στόχο την προώθηση πολιτικών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης προχώρησαν στην από κοινού υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με στόχο:

1.Τη συγκρότηση ενός μηχανισμού υποστήριξης των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, με τη μορφή ενός «Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ».

2.Την ανταλλαγή δεδομένων κυκλοφορίας μεταξύ του Κέντρου Διαχείρισης Φωτεινής Σηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ζωντανού εργαστήριου (livinglab) παρακολούθησης έξυπνης κινητικότητας του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

Όπως τόνισε κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί στην πράξη την πολύτιμη εμπειρία και γνώση που αποκτά από τη συμμετοχή της ως εταίρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Στόχος μας παραμένει η παροχή των πιο σύγχρονων εργαλείων και εφοδίων στους εμπλεκόμενους φορείς, για να υλοποιήσουν δράσεις με τελικό ωφελούμενο τον πολίτη της Κεντρικής Μακεδονίας. Ως Περιφέρεια στο σχέδιο δράσης που συντάξαμε στοχεύουμε να συντονίσουμε και να συνδράμουμε την προσπάθεια των Δήμων, για την ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς, πιο σύγχρονες μετακινήσεις και συνεπώς πόλεις. Το σύμφωνο συνεργασίας, αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Ο μηχανισμός υποστήριξης είναι ένα σημαντικό και συστηματικό μέσο δικτύωσης, ενημέρωσης και ανάδειξης των επιτευγμάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων».

Όπως δήλωσε ο κ. Μπεκιάρης, «το σύμφωνο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σηματοδοτεί την παροχή της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει το ΙΜΕΤ, μέσω της Περιφέρειας, στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συντάξουν και να αναβαθμίσουν τα ΣΒΑΚ τους. Αφορά και στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς στόχος των ΣΒΑΚ είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Το Κέντρο Υποστήριξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αποτελεί μια συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην Κεντρική Μακεδονία και είναι επισκέψιμο στον ιστότοπο: http://www.keyp-svak-rcm.imet.gr/.

Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου REFORM, επιλέχθηκε από το Ιnterreg Europe Platform για να παρουσιαστεί στην ετήσια εκδήλωση “Europe Let’s Cooperate Event” στις 10 Απριλίου 2019, στις Βρυξέλλες.