Οι έλεγχοι της Αστυνομίας στην Κατερίνη, οι συμβουλές, οι παραβάσεις. Οι αντιδράσεις του κόσμου και η γενική εικόνα της πόλης. Η ανοχή και η ανακούφιση

Κοινωνία

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλο το νομό Πιερίας από κλιμάκια των Αστυνομικών  για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι γίνονται συστηματικά σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια αφενός να ενημερωθούν οι πολίτες, αφετέρου δε, να καταγραφούν οι παραβάσεις και να συμμορφωθούν όσοι επιμένουν ακόμη να μην τηρούν τα μέτρα και να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι πολίτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις εικόνες συνωστισμού που έβλεπαν σε καταστήματα όχι μόνο στην Πιερία αλλά και σε πολλές πόλεις. Στην Κατερίνη το ζήτημα της τήρησης των μέτρων στα καταστήματα και κυρίως στα καφέ αποτελούσε και αποτελεί ένα μόνιμο θέμα συζήτησης. Και είναι πραγματικά άδικο όταν στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες τηρούν τα μέτρα, να «χαλάνε την πιάτσα» κάποιοι που θεωρούν τον εαυτό τους εξυπνότερο; ή σε κάποιες περιπτώσεις τυχερό που δε τον «τσίμπησαν» οι αστυνομικοί.

Η περίοδος όμως που ο κόσμος έδειχνε μια ανοχή σε τέτοιου είδους εικόνες έχει περάσει πλέον, καθώς ο φόβος ότι μέσα από μια τέτοια εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί μια εστία μετάδοσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας,  έχει «κλειδώσει» οποιοδήποτε συναίσθημα κατανόησης του τύπου «ε μωρέ και αυτοί να δουλέψουν θέλουν». Και οι άλλοι επαγγελματίες θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν ρισκάρουν την υγεία των πελατών τους.

Έτσι λοιπόν, το τριήμερο που μας πέρασε η εμφάνιση των αστυνομικών στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης και όχι μόνο, αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που τους έβλεπε. Διακριτικοί, παρατηρούσαν  τα καταστήματα, τις αποστάσεις, συζητούσαν με τους ιδιοκτήτες, ενημέρωναν και ενημερωνόταν.

Γιατί σε αυτή την ιστορία είμαστε όλοι μαζί  και όχι απέναντι. Φτάνει να τηρούμε τα μέτρα. Φτάνει να σεβόμαστε τον διπλανό μας. Φτάνει να μη ρισκάρουμε τις ζωές των αγαπημένων μας.

Γιατί τότε είμαστε απέναντι.

Εύη Μιχωλού

Δημοσιογράφος