Πιερία: 700 κιλά δίχτυα μυδοτροφείων σε ακτές Νatura και το παράδειγμα μιας γερμανίδας

Κοινωνία

Σε χωματερή διχτύων μυδοτροφείων έχουν μετατραπεί οι προστατευόμενες ακτές της βόρειας Πιερίας. Η ομάδα Five Senses BeachCleaner από τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με κατοίκους του δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ανέσυρε πριν από λίγες ημέρες μέσα από την άμμο περίπου 700 κιλά δίχτυα από τις παραλίες αυτές

Στην επιχείρηση καθαρισμού συμμετείχε μια ομάδα 20 ατόμων, ανάμεσά τους και φοιτητές από τη Τσεχία και της Γερμανίας. Όμως, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη Γερμανίδα μητέρα η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ομάδας, που έγινε μέσω Facebook, η οποία έφθασε στην περιοχή με τα τρία της παιδιά. Η γυναίκα πρώτα έφτιαξε ένα πρόχειρο κατάλυμα για τα μεγαλύτερα παιδιά της και κατόπιν με το παιδικό καροτσάκι μέσα στο οποίο είχε τη μικρότερη της κόρη μάζευε τα δίχτυα από την ακτή.

Η εθελοντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος 1.000 μέτρων, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Από τους εθελοντές συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες των διχτυών, σε 70-80 σακούλες, τις οποίες παρέλαβε συνεργείο καθαριότητας του δήμου.

Στη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή της Πιερίας, η Greenagenda.gr με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ έχει αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης με την πληθώρα εκατοντάδων πλαστικών βαρελιών και διχτυών αλιείας που ξεβράζονται ανελλιπώς εκεί.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναμονή της μελέτης καθαρισμού όλης της ακτής μέσω ΕΣΠΑ, όπως συμφώνησαν και ανακοίνωσαν πριν από έναν μήνα η Πρόεδρος του Φορέα Θερμαϊκού και ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα στη συγκεκριμένη ακτή βρέθηκε κλιμάκιο του ΙΝΑΛΕ που κατέγραψε την ποιοτική σύσταση των απορριμμάτων στις ακτές με σκοπό να προτείνει διαχειριστικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Πηγή: greenagenda.gr