Κ. Χατζηδάκης: Το σχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

Πολιτική

Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές και μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Όσον αφορά την εκτός σχεδίου δομηση, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι στο μεσοδιάστημα (2020-2022) δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από τη δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Επομένως, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει, ενώ όποιος δεν επείγεται δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι “μένει εκτός” γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση».

Οι πρώτες πολεοδομικές μελέτες, οι οποίες θα προκηρυχθούν θα αφορούν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Υπογράμμισε δε, ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, από τον οποίο εξαρτάται η οικοδομησιμότητα στις περιοχές αυτές.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα οφείλεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία περιόρισε τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού.

«Την ίδια στιγμή η βιομηχανία πιέζεται, ο απλός καταναλωτής πιέζεται και οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τις ΑΠΕ, αλλά “πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης”. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε στο παράδειγμα των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να υποστούν μειώσεις στα ενοίκια που εισπράττουν.

naftemporiki.gr