108 χρόνια ελεύθερη Κατερίνη- Με επισημότητα, ο εορτασμός, με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων χωρίς παρέλαση (βίντεο +φωτο)

Κοινωνία Πολιτική

Με επισημότητα τιμήθηκε σήμερα η επέτειος της Απελευθέρωσης της Κατερίνης. 108 χρόνια ελεύθερη πόλη, χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση λόγω του covid10. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου με το ιερατείο της πόλης. Ομιλία για την ημέρα της απελευθέρωσης έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Ναούμ Ευαγγελόπουλος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεοδώρος Καράογλου και παραβρέθηκαν οι αρχές του νομού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Ελευθερίας.

Η δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καράογλου

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CVJ801OBO6Q&ab_channel=EviMixolou[/youtube]

Η δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Μαυρίδου

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wxvaLNXjiRY&ab_channel=EviMixolou[/youtube]

Ο βουλευτής κ. Μπαραλιάκος

Είναι η μέρα που η Ιστορία κατέγραψε την πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης μας από τον δυσβάσταχτο, μακροπερίοδο  τουρκικό ζυγό. 

Είναι η μέρα που οι πρόγονοί μας έβαλαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στη νέα σελίδα που εγκαινίαζε το ελεύθερο μέλλον της Κατερίνης, μέλλον ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, ζωογόνο, μεστό από περηφάνια, αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα Ελευθερία. 

Η φετινή επέτειος δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες λόγω των περιορισμένων εκδηλώσεων υπό τις συνθήκες υγειονομικής προστασίας. 

Δεν θα χειροκροτήσουμε την παρελαύνουσα μαθητιώσα νεολαία, δεν θα επευφημήσουμε τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, δεν θα συγκινηθούμε στη θέα των ηρωικών απομάχων. 

Την εκατοστή όγδοη επέτειο, ωστόσο, απελευθέρωσης της Κατερίνης θα την αισθανθούμε πιο έντονα, πιο βιωματικά, πιο φιλοσοφημένα. 

Θα εντρυφήσουμε στην αξία της θυσίας όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα. 

Θα εσωτερικεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν, θα εμπεδώσουμε  το παράδειγμα της ενότητας, της συλλογικότητας και ομοψυχίας. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για εθνική εγρήγορση και ετοιμότητα αδήριτη όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε ένα βαρύ κληροδότημα, ένα ύψιστο χρέος και ένα φωτεινό δείκτη για το τι πρέπει να πράξουμε. Και θα το πράξουμε!

Χρόνια πολλά Κατερίνη!!

Η βουλευτής Α. Μάνη – Παπαδημητρίου

Οι εθνικές μνήμες δεν ξεθωριάζουν. 

          Αντιθέτως, τα χρώματα της νίκης και του αγώνα ξεπερνούν κάθε φθορά που φέρνει ο χρόνος.

          Μια τέτοια μνήμη, μας γυρίζει και φέτος 108 χρόνια πίσω, στο νικηφόρο ξημέρωμα της 16ης Οκτωβρίου 1912. Το χάραμα εκείνο, έμελλε να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη της Κατερίνης και όλης της Πιερικής γης.

          Μετά από αιματηρή μάχη του Ελληνικού στρατού με τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες υποχώρησαν μπροστά στη γενναιοψυχία και την αυταπάρνηση των Ελληνικών δυνάμεων, ο διοικητής της ελληνικής μεραρχίας δίνει διαταγή στο 21ο σύνταγμα, να ξεκινήσει τη λαμπρή πορεία του προς την πόλη της Κατερίνης. 

          Το ημερολόγιο έγραφε 16 Οκτωβρίου 1912 και το περήφανο ελληνικό φρόνημα έγραφε μία νέα φωτεινή σελίδα στην ιστορία του νεότερου Ελληνικού Έθνους.

          Στις 7.30 το πρωί, οι κάτοικοι της πόλης μας υποδέχονται πανηγυρικά τον απελευθερωτή στρατό, ανεμίζοντας τις ελληνικές σημαίες.

          Η ένδοξη πορεία εκείνης της ημέρας σηματοδότησε την πορεία της πόλης μας στο φως. Στην ευημερία, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, μακριά από το σκοταδισμό και την υποταγή.

          Η μέρα αυτή δεν μπορεί παρά να είναι για όλους εμάς σύμβολο Πορείας, σύμβολο νίκης.

          Σύμβολο νίκης κατά οποιουδήποτε δυνάστη, πορεία νικηφόρα, προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

          Σήμερα η Κατερίνη γιορτάζει και θυμάται. 

          Θυμάται και τιμά το αίμα και τη θυσία των προγόνων. 

          Γιορτάζει την Απελευθέρωση των εδαφών, των σωμάτων, των ψυχών. 

          Σ`αυτή τη γιορτή ας συμμετέχουμε όλοι. 

          Με πίστη στη μνήμη των ηρώων του χθες.

          Με όρκο στη συνέχιση της θυσίας τους, Αύριο και Πάντα!

Ο βουλευτής Σ. Χιονίδης

Παράδειγμα προς μίμηση η αγωνιστικότητά των προγόνων μας, πηγή έμπνευσης το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής που μας διδάσκει ότι στα μεγάλα και τα σημαντικά, τους καίριους εθνικούς μας στόχους, τους πετυχαίνουμε ενωμένοι.

Έτσι και τώρα, που ο ελληνικός λαός δίνει μια ιδιάζουσα μάχη κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας τους.

Μέρα μνήμης, τιμής, ανάτασης και συλλογικής χαράς η 16η Οκτωβρίου, η ημέρα επετείου απελευθέρωσης της Κατερίνης.

Χρόνια πολλά στην Κατερίνη!

Χρόνια πολλά σε όλου μας!

Η βουλευτής Ε. Σκούφα

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προσφέρουν σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους τα πιο πολύτιμα αγαθά, Ελευθερία κι Εθνική Ανεξαρτησία.

Τιμώντας όλους αυτούς τους αγωνιστές σήμερα, δεν εκφράζουμε μόνο το σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για την θυσία τους, αλλά και συντηρούμε στη μνήμη μας την ιστορική αλήθεια που πρέπει να μας οδηγεί ως έθνος, με ενότητα και αλληλεγγύη, στο διαρκή αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία κι Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις μέρες μας δυστυχώς, βιώνουμε καταστάσεις συνεχών προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, που μας προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μας. Γι αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε όλοι μας το μεγαλείο της γενναιότητας και της αυτοθυσίας όσων έπεσαν μαχόμενοι για τις Μεγάλες Αξίες και Ιδανικά.

Χρονιά πολλά στην πόλη μας!