ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Οικονομία

Από σήμερα  το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με τις δύο πρώτες να μπορούν να καταβληθούν έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Όσοι δεν είχαν αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Δηλαδή και φέτος θα υπάρξει μείωση από 10% έως 30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που φέτος εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% λόγω της πανδημίας, δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ.

naftemporiki.gr