Γ. Βογιατζής: Να απορροφηθεί όλη η φετινή παραγωγή σταφυλιών σε καλές τιμές

Αγροτικά

Μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου ζητά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Γιάννης Βογιατζής, σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω τρύγου αντιμέτωπος με 3 πιεστικά προβλήματα, και είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα που θα εκτονώσουν την κατάσταση.

Κορυφαίο από τα προβλήματα είναι το αδιέξοδο με την απόσταξη κρίσης, με διαγραφόμενο κίνδυνο να μην απορροφηθούν οι ποσότητες που έχουν εγκριθεί. Και τούτο, διότι έχουν αποσταχθεί λιγότερο από το μισό της συνολικής ποσότητας και την προσεχή Κυριακή (20 Σεπτεμβρίου) λήγει η προθεσμία για την παράδοση τους στα αποσταγματοποιεία.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βογιατζής, τόνισε ότι «αυτό συμβαίνει επειδή ένας είναι ο βασικός αποσταγματοποιός και δεν έχει την δυναμική να απορροφήση όλη την παραγωγή που έχει εγκριθεί. Εκτιμώ ότι το ΥπΑΑΤ θα βρεί άμεσα λύση στο πρόβλημα επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά.

Η αμπελουργία και η οινοποιεία είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και όπως φαίνεται η κρίση στην αγορά θα συνεχιστεί και το 2021. Για αυτό θα πρέπει τα οινοποιεία να χρηματοδοτηθούν, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, ώστε να απορροφηθεί όλη η φετινή παραγωγή σταφυλιών σε καλές τιμές, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν».  

Επίσης, ο κ. Βογιατζής σημειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης του μέτρου στήριξης της ρευστότητας που έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. και η  οποία μάλιστα παρακινεί τα Κ-Μ να το εφαρμόσουν. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη αμπελουργών με έως 7.000 ευρώ ανά άτομο καθώς και των επιχειρήσεων του κλάδου με έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση,  λόγω της ζημιάς που υφίστανται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

AgroTypos