Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας – Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο και Αιγαίο-Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 από τα 6 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα δυτικά σύνορα της χώρας στο Ιόνιο

Κοινωνία Πολιτική

Τραβάει και άλλο η Αγκυρα το σκοινί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν να απειλεί πλέον ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα.

Στις νέες εμπρηστικές του δηλώσεις  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην επέτειο για τη Μάχη της Μαντζικέρτ ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν ψευτομαγκιες στο Αιγαίο, είναι σαν την ψυχολογία να σφυρίζουν μέσα στο νεκροταφείο.

«Καλούμε τους συνομιλητές μας να μείνουν μακριά από λάθη που θα τους προκαλέσουν καταστροφή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση» και θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Μαύρη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτά που είναι δικά μας… Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο φόβος δεν ωφελεί στον θάνατο. Η  Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται, είπε και πρόσθεσε:

«Όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα και στην κυριαρχία και τα συμφέροντα κανενός έτσι δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικά μας.Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό. Τους καλούμε να συμμαζευτούν να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά

Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστεί η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα της . Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αν λέμε πως το κάνουμε, σημαίνει πως το κάνουμε και πληρώνουμε και το τίμημα. Αν υπάρχει κανείς που θέλει να μας αντιμετωπίσει και να πληρώσει τίμημα ας έρθει. Αν δεν υπάρχει , ας φύγουν από μπροστά μας να κάνουμε τη δική μας δουλειά».

Ο πρωθυπουργός

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 από τα 6 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα δυτικά σύνορα της χώρας στο Ιόνιο κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση στη βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια προς δυσμάς» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς το τέλος της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει».

«Οι δύο αυτές συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Το ρόλο του σταθερού βραχίονα του διαλόγου και της συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του χάρτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

«Γι’ αυτό και ο Μακρόν καθιέρωσε τον βαρυσύμαντο όρο της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στη θάλασσά μας. Και η Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ στη θάλασσα. […]

Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς αλλά έχουν διεθνή σημασία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή».

«Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» είπε για το ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία.

Αμηχανία και απουσία από την ιστορική ευθύνη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακρίνοντας την επιλογή του ΑΛέξη Τσίπρα να ψηφίσει παρών στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.