Μεγάλη πολιτική αλλαγή: Τέλος η πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της εκλογής Προέδρου

Πολιτική

Με 224 ψήφους εγκρίθηκε το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Κατόπιν αυτού, διαμορφώνεται νέο τοπίο για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς αποκλείονται εκλογές το 2020 με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξαιτίας, δε, του γεγονότος ότι το άρθρο 32 υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ και συγκέντρωσε πάνω από 180 ψήφους, η επόμενη Βουλή θα μπορεί να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε διάταξη που έχει συγκεντρώσει στην αποψινή ψηφοφορία τουλάχιστον 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή αρκούν 151 ψήφοι για την τροποποίησή της. Έτσι αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή θα μπορεί να αλλάξει το επίμαχο άρθρο κατά το δοκούν.

Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή καθώς η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εκλογές θα δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τις θητείες τους και να μη ζουν με το φόβο ότι θα πέσουν εξαιτίας πολιτικών μεθοδεύσεων. Οπως έγινε στο τέλος του 2014 δηλαδή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ψήφιση του σχετικού άρθρου βάζει τέλος στα σενάρια για νέες εκλογές στις αρχές του 2020. Κι αυτό γιατί επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει το επίμαχο άρθρο κατά το δοκούν καθώς όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το άρθρο και θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από πρόωρες κάλπες. Και θα μπορεί να περάσει το δικό σχέδιο για εκλογή Προέδρου με τρεις ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Συμπερασματικά, η αλλαγή του άρθρου αποστερεί από την αντιπολίτευση (όποια κι αν είναι αυτή) το όπλο των πρόωρων εκλογών.

Πηγή:in.gr