Ινστιτούτο ΕΣΕΕ: Πόσο θα στοιχίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Κοινωνία Οικονομία

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε, για μία ακόμη φορά, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2025. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 111,97 έως 160,03 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2024. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική διάρθρωση τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Mετά την εορταστική περίοδο το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προσανατολίζεται στη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. 

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2025 και 2024

 Κόστος (€)/ μονάδα 2025ΠοσότηταΣυνολικό κόστος(€)2025Συνολικό κόστος (€)2024Μεταβολή2025/2024 (%)
Αρνί13,005 κιλά65,00ή33,25ή53,50ή34,95       ή70,0055,00ή29,95ή49,95ή31,95ή60,0018,2%
Γαλοπούλα(κατεψυγμένη)6,655 κιλά11,0%
Γαλοπούλα (νωπή)10,70 5 κιλά7,1%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)6,995 κιλά9,4%
Μοσχάρι14,005 κιλά16,7%
Πατάτες1,203 κιλά3,603,66-1,6%
Ντομάτες1,902 κιλά3,803,98-4,5%
Μαρούλι0,854 τεμ.3,403,400,0%
Μήλα1,602 κιλά3,303,38-2,4%
Πορτοκάλια1,082 κιλά2,162,083,8%
Φέτα (σε άλμη)10,601 κιλό10,6010,332,6%
Ελαιόλαδο9,501 λίτρο9,509,90-4,0%
Αναψυκτικά (1,5 lt)1,362 φιάλες2,722,80-2,9%
Μπύρες (500 ml)1,955 φιάλες9,759,453,2%
Οίνος (1lt)4,052 φιάλες8,107,803,8%
Κουραμπιέδες(τυποποιημένοι)11,801 κιλό11,80 ή 16,8011,40ή 16,503,5%
Κουραμπιέδες(ζαχαροπλαστείου)16,501 κιλό1,8%
Μελομακάρονα(τυποποιημένα)9,991 κιλό9,99ή16,309,90ή16,100,9%
Μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου)16,301 κιλό1,2%
Συνολικό κόστος   111,97 € έως160,03 € 108,03 €έως      149,38€3,6%έως7,1%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2025

ΕίδηΒαρβάκειος Αγορά (από – έως)Super-Markets(από – έως)Ειδικευμένα καταστήματα(από-έως)
Αρνί7,99 – 9,9912,99 – 14,9912,00 – 18,00
Γαλοπούλα(κατεψυγμένη)       4,89– 5,756,49 – 11,99
Γαλοπούλα (νωπή)9,99 – 12,996,40 – 6,8911,70 – 16,95
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)5,99 – 7,993,95 – 7,607,49 – 15,50
Μοσχάρι8,99 – 12,9916,45 – 18,1515,90 – 20,00
Πατάτες0,69 – 1,491,65 – 2,651,49 – 2,24
Ντομάτες1,59 – 1,691,70 – 2,651,49 – 2,49
Μαρούλι0,89 – 1,090,65– 1,030,69 – 2,09
Μήλα1,44 – 1,541,55 – 2,391,59 – 2,88
Πορτοκάλια0,79 – 0,991,08  – 2,461,29 – 2,59
Κουραμπιέδες(τυποποιημένοι)9,03 – 15,8815,50 – 23,00
Κουραμπιέδες(ζαχαροπλαστείου)12,50 – 27,99
Μελομακάρονα(τυποποιημένα)7,28 – 13,1114,50 – 21,00
Μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου)12,00 – 26,99
Φέτα (σε άλμη)10,50 – 15,0010,29 – 13,98 10,50 – 18,00
Ελαιόλαδο7,99 – 14,6911,00 – 17,90
Αναψυκτικά  (1,5 lt)1,20 – 1,971,30 – 2,40
Μπύρες (0,5 lt)0,85 – 3,521,60 – 9,60
Οίνος (1lt)2,30 – 18,009,80 – 25,00

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

 Μεθοδολογικό Σημείωμα 

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 15-17 Δεκεμβρίου 2025, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάση ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.