Αλλάζουν όνομα 136 δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες στα Σκόπια

Πολιτική

Αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία αλλαγής ονόματος για 136 κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να αλλάξουν τα επίσημα λογότυπα, σφραγίδες και ό,τι άλλο αποτυπώνει το όνομά τους, μεταδίδει το Reuters.

Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί, που συνδέονται με την κυβέρνηση, τη Βουλή και την κεντρική τράπεζα θα φέρουν το νέο όνομα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις  το επίθετο «μακεδονικός» θα δώσει τη θέση του στο «εθνικός».

Για παράδειγμα η «Μακεδονική Τηλεόραση» (ΜΤV) θα ονομαστεί «Εθνική Τηλεόραση» (National Television- NTV), ενώ η «Μακεδονική Όπερα και Μπαλέτο» θα γίνει «Εθνική Όπερα και Μπαλέτο» και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» (MIA) θα γίνει… NIA, δηλαδή Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όσο για τους «Μακεδονικούς Σιδηροδρόμους» θα μετονομαστούν σε «Σιδηρόδρομοι Βόρειας Μακεδονίας».

Το επίθετο «μακεδονικός» θα παραμείνει στις περιπτώσεις του «Ινστιτούτου Μακεδονικής Λογοτεχνίας» και του «Μακεδονικού Εθνικού Θεάτρου», αν και η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εξήγησε τον λόγο της απόφασης.

Πηγή: voria.gr