Σοφία Μαυρίδου:”Να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής”

Κοινωνία Πολιτική

Η 6η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού. Το λεγόμενο «Bullying», στη σημερινή κοινωνία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με θύματα παιδιά, που υπόκεινται σε σωματικό, λεκτικό, συναισθηματικό, σεξουαλικό, και ηλεκτρονικό εκφοβισμό- μέσω email, ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης, κινητών, χρήση κάμερας με σκοπό την απειλή και την ταπείνωση των παιδιών-διαταράσσοντας σοβαρά την ψυχοσωματική τους υγεία.

Το «Βullying», ένα φαινόμενο που δεν σηκώνει ούτε ανοχή ούτε μυστικότητα και που δυστυχώς λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying, προβληματίζει έντονα  γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά, θύματα του σχολικού εκφοβισμού, ήσυχα, ευαίσθητα, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και σωματικά αδύναμα, αποκρύπτουν τον εκφοβισμό που υφίστανται, κυρίως από φόβο και ντροπή, σε αντίθεση με τα παιδιά που διαπράττουν το σχολικό εκφοβισμό, που είναι ευέξαπτα, επιθετικά και ζωηρά και που προσπαθούν να φαίνονται σκληρά και δυνατά.

Η ενδοσχολική βία μας αφορά όλους και γι΄αυτό το λόγο πρέπει να σπάσουμε  τον κύκλο της σιωπής, να μεριμνήσουμε για την εξάλειψη  τέτοιων ακραίων φαινομένων, να καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να μην εθελοτυφλούμε ,διαιωνίζοντας το φαινόμενο.

Η σημερινή ημέρα, αποτελεί μια αφορμή να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η σιωπή δεν σταματά τη βία και ότι οι οικογένειες πρέπει να «οικοδομήσουν» γερές σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Οφείλουμε στα παιδιά, να διαμορφώσουμε  ένα ασφαλές και χαρούμενο σχολικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από κρούσματα εκφοβισμού ή οποιαδήποτε μορφή βίας-που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη-προκειμένου να ζούνε ευτυχισμένα  και αρμονικά.