Α. Τζιτζικώστας: «Ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει από τα παιδιά τα όνειρα, την αθωότητα και το χαμόγελο»

Κοινωνία Πολιτική

Ισχυρό μήνυμα ενάντια στον εκφοβισμό στα σχολεία έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μαζί με 5.000 μαθητές, αθλητές και εκπροσώπους φορέων, από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Live Without Bullying», το οποίο συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κορυφαία εκδήλωση του φετινού προγράμματος ήταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ βετεράνων καλαθοσφαιριστών και διεθνών ποδοσφαιριστών της χρυσής ομάδας του 2004, που κατέκτησε το Euro, με κεντρικό σύνθημα: «Κάνουμε ντρίπλα στον Εκφοβισμό #3».

Ο κ. Τζιτζικώστας και η κ. Πατουλίδου συμμετείχαν και στο συνέδριο – εκστρατεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά του bullying, με αφορμή την ημέρα κατά του παιδικού εκφοβισμού, που έχει οριστεί η 6η Μαρτίου.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι «τα φαινόμενα εκφοβισμού, στα σχολεία, στο internet, στα social media, καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Ενώ και άλλες, ιδιαίτερα ανησυχητικές παθογένειες, όπως η σεξουαλική κακοποίηση και η βία απέναντι σε παιδιά και ανήλικους, αποτελούν κυριολεκτικά ‘γροθιά στο στομάχι. Καλούμαστε συνολικά ως κοινωνία, ως φορείς, αλλά και ο καθένας από εμάς ως άτομο, να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε φόβο, να σπάσουμε τα ταμπού. Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους, ανοιχτά και κυρίως πρέπει να στηρίξουμε έμπρακτα όσους αποφασίζουν να μιλήσουν ανοιχτά. Το σύνθημα είναι ‘Παιδιά μιλήστε’. Για να μιλήσουν όμως τα παιδιά πρέπει πρώτον να ξέρουν, ότι είναι εκεί δίπλα τους κάποιος να τους ακούσει και δεύτερον ότι είμαστε όλοι εμείς εδώ, για να σταθούμε δίπλα τους, με πρόνοια και ουσιαστική υποστήριξη. Πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα ευρύ και ισχυρό κοινωνικό πλέγμα ασφάλειας, προστασίας και υποστήριξης, για όλους εκείνους που μας χρειάζονται δίπλα τους».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις σχετικές δράσεις, που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως:

-Υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση.

-Εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων και χρηματοδότηση της λειτουργίας επτά δομών «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά.

-Εξασφάλιση 6 εκ. ευρώ για τη λειτουργία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών 15 δομών κοινωνικής φροντίδας.

-Υποστήριξη, με ευρωπαϊκούς πόρους, της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της «Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων – Άρσις», καθώς και της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το «Σπίτι της Βεργίνας». Είναι δύο δομές φιλοξενίας και υποστήριξης παιδιών και ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο, που κάνουν πολύ σημαντικό έργο, με τους ωφελούμενος να ξεπερνούν συνολικά τους 1.220.

«Όσα κι αν κάνουμε χρειάζονται κι άλλα, χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Κι αυτό γιατί η ευθύνη δεν αφορά κάποιους ή λίγους. Ευθύνη έχουμε όλοι. Γι αυτό και πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε, Πολιτεία, θεσμοί, φορείς, κοινωνία, όλοι. Γι’ αυτό και θα σταθώ στην ανάγκη συνεργασίας και ευαισθητοποίησης όλων των φορέων και στη δική μας Περιφέρεια, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά και το δικαίωμά τους να έχουν ανέμελη παιδική ηλικία, με υγεία στην ψυχή και το σώμα. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τους στερήσει τα όνειρα, την αθωότητα και το χαμόγελο. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας, το χαμόγελο και η ψυχή κάθε κοινωνίας. Είναι η δύναμη των κοινωνιών για να μπορούν να γίνονται καλύτερες, πιο ανθρώπινες και δημιουργικές», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.