Σειρά συναντήσεων της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία Ε. Σκούφα με αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς

Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, η κ. Σκούφα ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με διοικήσεις αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Πιερίας. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε τα γραφεία τους και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Πιερίας, του Α.Σ Σαμψούς, Α.Σ ΠΕΣΚΟ, Α.Σ ΣΠΕΚΟ Βροντούς και Α.Σ Σφενδάμης.

Δυσκίνητο και γραφειοκρατικό το  σύστημα ασφάλισης των εργατών γης

Στην διάρκεια των συζητήσεων το κυριότερο θέμα που τέθηκε έντονα  και απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τον αγροτικό κόσμο είναι η εξεύρεση ειδικευμένων εργατών γης ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν τις παραγωγές τους. Το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό σύστημα ασφάλισης των εργατών γης που θα έρθουν ειδικά από τρίτες χώρες  δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά και ανασφάλεια στους αγρότες μας.

ΕΛΓΑ: Αδικαιολόγητη αύξηση των ασφαλίστρων έως 50 ευρώ για προϊόντα της Πιερίας!

Ακόμη συζητήθηκε η αξιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης για την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ η οποία είναι έτοιμη, ώστε να γίνει δικαιότερη και αναλογικότερη η πληρωμή των ασφαλίστρων. Ειδικά φέτος και χωρίς καμία λογική και εξήγηση υπήρξε μια πολύ σοβαρή αύξηση στην ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ κι αφορά μία σειρά προϊόντων της Πιερίας, όπως το κεράσι, στο οποίο η αύξηση με την κατάργηση των κατηγοριών φτάνει στα 50 ευρώ ανά στρέμμα, στην φράουλα, στα καρπούζια και τα πεπόνια, αλλά και στην πατάτα και σε μία σειρά άλλων προϊόντων για τα οποία οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις που δεν στηρίζονται σε κάποια μελέτη.

Ούτε ένα ευρώ δεν πήραν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Πολιτεία

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι αγρότες, ήταν η ανάγκη χρηματοδότησης με πολύ χαμηλότοκα δάνεια των συνεταιρισμών, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να στηριχθούν οικονομικά στις πολύ δύσκολες ημέρες που έρχονται αλλά και να στηρίξουν τα μέλη τους. Άλλωστε, όπως τόνισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν, εκτός από παροτρύνσεις για νέους δανεισμούς, ούτε ένα ευρώ βοήθεια από την πολιτεία.

Ταυτόχρονα ζήτησαν ο έλεγχος των στοιχείων όσων δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες των συνεταιρισμών να γίνεται σε πρώτη φάση από αυτούς, αλλά η πολιτεία να έχει τον εποπτικό ρόλο και να επιβάλει κυρώσεις και ακύρωση προνομίων, σε όσα μέλη συνεταιρισμών δεν ακολουθούν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του μέλους.

Χωρίς αποζημίωση η περσινή χρονιά για την καταστροφή του καπνού

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην περυσινή μεγάλη ζημία που υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί και έφτασε  σχεδόν στο 40% της παραγωγής στο νομό, εξαιτίας του καύσωνα και της πολύ μεγάλης υγρασίας που επικράτησε τον Αύγουστο του 2019 και η οποία δεν αποζημιώθηκε αφού ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε να δεχτεί ότι είναι καλυπτόμενη ζημία και την απέδωσε σε φυτόφθορα, παρόλη την διαφορετική επιστημονική εκτίμηση του Μπενάκειου μετά από αποστολή δείγματος από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρίδου αλλά και των γεωπόνων  της ΔΑΟΚ στην Πιερία.

Στήριξη στους αγρότες της Πιερίας

Τέλος η κ.Σκούφα αναγνώρισε καθυστερήσεις κάποιου βαθμού και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δήλωσε ότι με παρεμβάσεις  συλλογικές και κοινοβουλευτικές θα στηρίξει τους αγρότες της Πιερίας, μιας και θεωρεί τον πρωτογενή τομέα την βάση για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για  την διατροφική της επάρκεια.

Το Γραφείο Τύπου.