Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης – Οι αιτήσεις ξεκίνησαν

Κοινωνία

Τα Μουσικά Σχολεία ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν μια αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Στα Μουσικά Σχολεία διδάσκονται όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα γενικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Επιπλέον όμως, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων λαμβάνουν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία. Διδάσκονται τρία μουσικά όργανα (υποχρεωτικά πιάνο και ταμπουρά και ένα μουσικό όργανο της επιλογής τους). Επίσης διδάσκονται ιστορία της μουσικής, θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, αρμονία, dictée κλπ και συμμετέχουν σε φωνητικά και οργανικά σύνολα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα στο πρόγραμμα σπουδών των Μουσικών Σχολείων περιλαμβάνονται και μαθήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης εργάζονται ομαδικά στα πλαίσια των ποικίλων δράσεων του σχολείου και έχουν την ευκαιρία:

 • να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς,
 • να λαμβάνουν μέρος σε θεατρικές παραστάσεις,
 • να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των μουσικών συνόλων σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως π.χ. Αναστασιάδης, Μαυρουδής, Μητσιάς, Λιδάκης, Καζαντζής, Κορκολής, Κετιμέ, Κηπουργός, Πλέσσας Ρεμπούτσικα, Σαββόπουλος, Χαλκιά, Χατζής, Yazdjian κλπ,
 • να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου (ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, συνεργασίες με τοπικούς κοινωνικούς φορείς κλπ).

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης:

 • Συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολύμπου.
 • Διοργανώνει φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με συμμετοχή Μουσικών Σχολείων από όλη τη χώρα.
 • Συμμετέχει σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Είναι αδελφοποιημένο με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου.

Στο σχολείο μας ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους μαθητές μας, ώστε να μάθουν να εκφράζονται καλλιεργώντας τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους. Οι μαθητές του σχολείου:

 •  δημιουργούν τα δικά τους μουσικά σχήματα, με τα οποία συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του σχολείου,
 • απελευθερώνουν τα μουσικά τους ταλέντα, δημιουργώντας τις δικές τους μουσικές συνθέσεις ή αναπτύσσοντας τις φωνητικές τους ικανότητες,
 • συμμετέχουν σε θεατρικές ομάδες, ομάδες φωτογραφίας, ομάδες κινηματογράφου,
 • υποστηρίζουν τεχνικά τις εκδηλώσεις του σχολείου, οι οποίες πλέον μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του σχολείου στο YouTube,
 • δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους, αποσπώντας πανελλαδικά βραβεία.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης δικαιούνται:

 • δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο ανεξαρτήτως απόστασης,
 • δωρεάν σίτιση,
 • απαλλαγή από τα δίδακτρα της Αρμονίας στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και προνομιακές τιμές για την παρακολούθηση άλλων αντικειμένων.

Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων έχουν τη δυνατότητα:

1) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

2) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα μουσικά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα μουσικής παιδείας που εξετάζονται πανελλαδικά.

3) Να αποκτήσουν μετά από εξετάσεις τους ακόλουθους τίτλους μουσικής ειδικότητας:

α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας)

β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)

γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.

Αν όλα τα παραπάνω σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, διαβάστε και τη συνέχεια.

Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή, που διενεργείται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Πιερίας και δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Σκοπός της διαδικασίας επιλογής είναι η ανίχνευση κλίσεων, ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων των μαθητών στη Μουσική. Γενικά για την φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο δεν απαιτούνται προηγούμενες μουσικές γνώσεις.

Ωστόσο, κάθε χρόνο το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης υλοποιεί δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων για τη διαδικασία επιλογής, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με την απλή διαδικασία των εξετάσεων. Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης το χρονικό διάστημα που προηγείται των διαδικασιών επιλογής.

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στο σχολείο από τον γονέα/κηδεμόνα του μαθητή στο χρονικό διάστημα από 2 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του Covid-19 και για προληπτικούς καθαρά λόγους, οι φετινές αιτήσεις θα υποβληθούν κυρίως ηλεκτρονικά μέσω φόρμας, που θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/A3DrwPPNfJsfJM8NA

Η συγκεκριμένη φόρμα αποτελεί τον βασικό τρόπο, με τον οποίο θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής. Ωστόσο, για όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης στον χώρο του σχολείου (Εθνικού Σταδίου 1), αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία ή τη Διεύθυνση του σχολείου (2351031444) ή καλώντας στο κινητό του Διευθυντή (69304768469).

Σας περιμένουμε για να ζήσουμε μαζί εμπειρίες μοναδικές. Το ταξίδι στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης ξεκινά.

Γιώργος Βαρδακώστας

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης