Η ΕΣΕΕ για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι 2024: Κόστος για κάθε προϋπολογισμό

Οικονομία

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 4,3% έως 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2023. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι». 

Mετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. 

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2024 και 2023

 Κόστος (€)/ μονάδα  2024ΠοσότηταΣυνολικό κόστος (€) 2024Συνολικό κόστος (€) 2023Μεταβολή 2024/2023 (%)
Αρνί11,005 κιλά55,00 ή 29,95 ή 49,95 ή      31,95    ή 60,0055,25 ή 28,60 ή 47,35 ή 30,50 ή 59,50-0,5%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)5,995 κιλά4,7%
Γαλοπούλα (νωπή)9,99 5 κιλά5,5%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)6,395 κιλά4,8%
Μοσχάρι12,005 κιλά4,2%
Πατάτες1,153 κιλά3,453,391.8%
Ντομάτες1,952 κιλά3,903,705.4%
Μαρούλι0,804 τεμ.3,203,006.6%
Μήλα1,692 κιλά3,383,205,6%
Πορτοκάλια1,042 κιλά2,082,004,0%
Φέτα (σε άλμη)10,331 κιλό10,339,934,0%
Ελαιόλαδο9,901 λίτρο9,908,9910,1%
Αναψυκτικά (1,5 lt)1,402 φιάλες2,802,626,9%
Μπύρες (0,5 ltl)1,895 φιάλες9,459,252,2%
Οίνος (1 lt)3,902 φιάλες7,807,563,2%
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)11,401 κιλό11,40 ή 16,50  11,11 ή 16,10  2,6%
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)16,501 κιλό2,5%
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)9,901 κιλό9,90 ή 16,10  9,75 ή 15,77  1,5%
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)16,101 κιλό2,1%
Συνολικό κόστος  107,54 € έως 148,89  103,10 €  έως       140,76€4,3% έως 5,8%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2024

ΕίδηΒαρβάκειος Αγορά  (από – έως)Super-Markets (από – έως)Ειδικευμένα καταστήματα (από-έως)
Αρνί6,99 – 8,999,80 – 11,9010,00 – 15,99
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)       4,65 – 6,495,00 – 10,40
Γαλοπούλα (νωπή)9,99 – 11,997,99 – 10,956,99 – 15,29
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)4,99 – 7,995,09 – 7,605,99 – 14,50
Μοσχάρι6,99 – 10,9912,20 – 14, 659,99 – 16,99
Πατάτες0,59 – 1,290,98 – 2,190,89 – 2,19
Ντομάτες1,49 – 1,581,89 – 3,291,29 – 2,49
Μαρούλι0,79 – 0,990,73– 1,750,59 – 1,49
Μήλα1,29 – 1,491,22 – 4,251,49 – 2,88
Πορτοκάλια0,69 – 0,891,00  – 2,200,89 – 2,50
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)9,11 – 19,6714,99 – 18,99
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)13,50 – 26,99
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)7,98 – 13,2212,00 – 19,50
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)12,80 – 25,99
Φέτα (σε άλμη)9,80 – 14,409,98 – 21,49  8,99 – 16,99
Ελαιόλαδο9,45 – 17,129,00 – 25,90
Αναψυκτικά  (1,5 lt)1,15 – 2,041,20 – 2,40
Μπύρες (0,5 lt)0,94 – 4,471,60 – 4,90
Οίνος (1lt)2,30 – 22,707,20 – 24,40

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Μεθοδολογικό Σημείωμα 

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 18-19 Δεκεμβρίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάση ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.