ΠτΔ στον Έβρο: Mε πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση

Κοινωνία Πολιτική

«Mε πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψη της στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, ενώ αναφερόμενη στην πανδημία εξέφρασε ικανοποίηση και χαρά γιατί Ελλάδα έγινε υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο στη μάχη κατά του κορονοϊού και ευχήθηκε του χρόνου να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο σε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τον φόβο που θα βαδίζει απτόητη στον δρόμο της προόδου, της προκοπής και της αισιοδοξίας.

«Βρίσκομαι σήμερα, την Κυριακή του Πάσχα, κοντά στους φύλακες των συνόρων μας, για να αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερασπίζονται την ασφάλεια της Ελλάδας και συνάμα την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Για να διαβεβαιώσω τους ακρίτες μας ότι, διασφαλίζοντας τα σύνορα, διασφαλίζουν και την ειρήνη. Αλλά και για να μεταφέρω στους υπόλοιπους Έλληνες το μήνυμα που αντλούμε από το υψηλό φρόνημα των ανδρών και γυναικών αυτών: ότι με πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο».

Αναφερόμενη στην πανδημία η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, λέγοντας: «Σε κάποια άλλα σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο, όλοι μας δίνουμε έναν αγώνα, στο μέτρο που μας αναλογεί. Δεν μιλώ μόνο για τους μαχητές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, συμπολίτες μας που παρέχουν υπηρεσίες, τους οποίους σεβόμαστε και ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας».

Ταυτόχρονα απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες και αφού τόνισε ότι φέτος περνάμε το πιο δύσκολο Πάσχα επισήμανε: «Μιλώ για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, που περνούν ένα μοναχικό Πάσχα, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους φίλους, τον τόπο τους. Μιλώ για τις προσωπικές θυσίες τους στο όνομα του συλλογικού καλού. Και είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά μας βλέποντας πως οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο, πως εμείς “οι σεμνοί Έλληνες», όπως μας αποκάλεσε πρόσφατα ένα ξένο δημοσίευμα, γίναμε, για όλο τον κόσμο, το υπόδειγμα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Φέτος ζούμε το πιο δύσκολο Πάσχα της πρόσφατης ιστορίας μας. Αλλά και το πιο πνευματικό, το πιο εσωτερικό. Γι’ αυτό και δεν μεμψιμοιρούμε. Υπομένουμε και επιμένουμε. Θέλω να απευθύνω ένα χαρμόσυνο «Χριστός Ανέστη» σε όλο τον Ελληνισμό που γιορτάζει κάνοντας “την προσευχή του μάχη” – για να παραφθείρω ελαφρά τον στίχο του Νίκου Καρούζου. Και εύχομαι, σε έναν χρόνο από τώρα, να είμαστε όλοι παρόντες και να γιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με τον πατροπαράδοτο, ευφρόσυνο τρόπο, σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τον φόβο, μια πατρίδα που θα βαδίζει απτόητη στον δρόμο της προόδου, της προκοπής, της αισιοδοξίας».

Στο πρώτο ταξίδι εκτός Αθηνών, από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επισκεφθεί το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, το οποίο το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα από τα κύρια σημεία αιχμής όπου οι ελληνικές δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής απέκρουσαν με αποτελεσματικό τρόπο τις επιθέσεις ομάδων προσφύγων που είχαν προωθηθεί από το τουρκικό έδαφος και προστάτεψαν τα ελληνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 10:30 το πρωί στο Φυλάκιο, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Εκεί την υποδέχθηκε ο διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Θεόδωρος Χατζηζεγεωργίου και μετά την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα όλοι τους ανέβηκαν στο control room του Φυλακίου. Ο ταξίαρχος ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και το πως έχει η κατάσταση σήμερα. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν παρών και ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης.

Αμέσως μετά η κ. Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για την επίσκεψη της. Ο πρωθυπουργός της είπε ότι είχε επισκεφθεί και ο ίδιος το Φυλάκιο και της ζήτησε να μεταφέρει τις πασχαλινές ευχές του στους αξιωματικούς και όλο το προσωπικό του Φυλακίου.

Στο βιβλίο επισκεπτών του Φυλακίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε: «Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που υπερασπιζόμενοι αυτή τη γωνιά της ελληνικής γης υπερασπίζονται την ασφάλεια της Ελλάδας και συγχρόνως της Ευρώπης. Καλό Πάσχα».

Στη συνέχεια περπάτησε μέχρι τους Έλληνες φρουρούς στην «αλυσσίδα», το τελευταίο σημείο ελληνικού εδάφους, μετά το Φυλάκιο, τους χαιρέτισε και αντάλλαξε ευχές μαζί τους, ενώ οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Χατζηγεωργίου και Συριτούδης την ενημέρωναν διαρκώς. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε ευχές και με άνδρες της FRONTEX που επιτηρεί στην περιοχή.

«Η ελπίδα υπερισχύει της απελπισίας, το φως διαλύει το σκοτάδι και τελικά η ζωή υπερνικά τον θάνατο, είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού του Πάσχα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψη της στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου.

«Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εντελώς διαφορετική και γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα των Ελλήνων ίσως όπως δεν το έχουμε ξαναγιορτάσει ποτέ ως τώρα. Πιο απομονωμένοι κατά τρόπο πιο εσωτερικό, ίσως, όμως και πιο έντονο και ουσιαστικό που μας φέρνει πιο κοντά στο βαθύ νόημα του. Δηλαδή η ελπίδα υπερισχύει της απελπισίας, το φως διαλύει το σκοτάδι και τελικά η ζωή υπερνικά τον θάνατο», είπε ο υπουργός.

Παράλληλα έστειλε τις πασχαλινές ευχές του, λέγοντας: «Εύχομαι από αυτόν εδώ τον τόπο, όπου φυλάχθηκαν και φυλάσσονται τα σύνορα της πατρίδας από τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και βέβαια τους ακρίτες του Έβρου. Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη Ελλάδα».

πηγή:ΑΠΕ