Κώστας Κουτρούπας: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο να «ξαναβρεθεί» με τους νέους, τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, τα μεσαία στρώματα

Social & Local Πολιτική

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, ο γνωστός ιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία κ. Κωνσταντίνος Κουτρούπας, μιλά στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, για το κλίμα, τη συμμετοχή αλλά και την επόμενη μέρα του κόμματος.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενωμένο μέσα από αυτή τη διαδικασία,  και δηλώνει βέβαιος πως  «με ουσιαστικό λόγο και ορθή επικοινωνία, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να «περάσει» τις θέσεις του στην κοινωνία και θα διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε όταν αυτές διεξαχθούν».

Η συνέντευξη

Στην τελική ευθεία για την εκλογική διαδικασία. Πώς είναι το κλίμα; Υπάρχει ενδιαφέρον;

 Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών άνοιξε η συζήτηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλακης, με μια γενναία απόφαση, προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές για τις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να μην μπει το κόμμα σε περίοδο παρατεταμένης εσωστρέφειας. Ο διάλογος με τους έξι υποψήφιους προέδρους διεξήχθη με αμιγώς πολιτικούς όρους και η αντιπαράθεση χαρακτηρίστηκε από πολιτικό πολιτισμό. Θεωρώ ότι οι υποψήφιοι έχουν «οργώσει» τη χώρα, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα και αυτό μόνο θετικό πρόσημο προσδίδει στο ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και θεωρώ ότι η προσέλευση στις εκλογές της Κυριακής θα είναι μαζική και θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ; Ενωμένο ή όχι;

Πιστεύω ακράδαντα ότι την 14η Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγει ενωμένο και δυνατό. Με ουσιαστική ενότητα την επομένη των εκλογών, είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επικοινωνήσει τις θέσεις και τις προτάσεις του στις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες, για να καταστεί η μοναδική εναλλακτική προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης της χώρας.

Θεωρώ αυτονόητη τη διάθεση όλων των υποψηφίων προέδρων να συμβάλουν, με τη στάση τους, στην αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Είναι κατά την εκτίμηση σας η τελευταία ευκαιρία αυτή για να ανανεωθεί το κόμμα και να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές την πρωτιά;

 Ήδη το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει ανανεώσει, σε σημαντικό βαθμό, το στελεχιακό πολιτικό του δυναμικό. Νέα άτομα, καταξιωμένα κοινωνικά βγήκαν μπροστά, γεγονός που αναγνωρίστηκε, εν μέρει, από τους πολίτες, ανεβάζοντας τα ποσοστά του κόμματος.

Θεωρώ ότι με ουσιαστικό λόγο και ορθή επικοινωνία, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να «περάσει» τις θέσεις του στην κοινωνία και θα διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε όταν αυτές διεξαχθούν.

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες;

 Θεωρώ ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης, που πρέπει να είναι ουσιαστική και για το οποίο πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι. Πολιτική αυτονομία, με ανοίγματα στην κοινωνία, κόμμα χωρίς αποκλεισμούς και αξιοποίηση όσων πραγματικά θέλουν να προσφέρουν, χωρίς να σκέφτονται θέσεις και ανταλλάγματα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο να «ξαναβρεθεί» με τους νέους, τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, τα μεσαία στρώματα. Να αναδείξει τον πατριωτικό του χαρακτήρα, απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να προβάλει τις λαϊκές και όχι λαϊκίστικες θέσεις του για τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γι αυτό καλώ όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες, όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το συμφέρον της χώρας μας, να προσέλθουν μαζικά και να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας