Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμωνος κ.κ. Γεώργιος μιλά στο Pieriasocial.gr και μεταφέρει το μήνυμα του στους Πιεριείς: «Επιστροφή στο Χριστό!»

Social & Local Κοινωνία

«Αναζητούμε συνεχώς σημεία επαφής, για  να μιλήσουμε στο βάθος της ψυχής των Πιεριέων, στον πυρήνα της υπάρξεώς τους, της αγωνίας τους και της πνευματικής αναζητήσεως τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, σε συνέντευξη του στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού. Κάνοντας έναν λιτό απολογισμό με τη συμπλήρωση 10 ετών από την ημέρα Ενθρόνισης  του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μιλά για όσα έγιναν, τις δράσεις, τον Προσκυνηματικό Τουρισμό. τους νέους, και μεταφέρει το μήνυμα του στους Πιεριείς.

Σεβασμιώτατε φέτος συμπληρώνετε  10 χρόνια στο τιμόνι της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, που δώσατε έμφαση και γιατί;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις της δεκαετίας κι όχι ενδεχόμενα «επιτεύγματα». Σίγουρα, αυτά που δεν έγιναν είναι περισσότερα ίσως και σοβαρότερα από όσα έγιναν.

Πάντως, από την έναρξη της Αρχιερατείας το 2014 δώσαμε προτεραιότητα, με τη Χάρη του Θεού, στην ανάπτυξη της λειτουργικής ζωής σε όλες τις Ενορίες της Πιερίας. Προτρέψαμε τους πιστούς να προσέρχονται συχνότερα στις Ιερές Ακολουθίες και να συμμετέχουν ενεργότερα στα Μυστήρια. Κάναμε παρεμβάσεις στις ώρες τελέσεως των Λειτουργιών και Ακολουθιών ώστε να διευκολύνονται οι πιστοί, καθιερώσαμε επιπλέον Τελετές και Προσευχές σε σχέση με όσες ήδη τελούνταν. Και φάνηκε ότι αυτό ήταν θετικό, διότι όντως η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Αγωνιζόμαστε καθημερινά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια για την αναστήλωση και την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, για να δείξουμε στον σημερινό άνθρωπο με άλλα λόγια ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο χώρος όπου βρίσκει κανείς ανάπαυση πνευματική και έτσι οικοδομείται το όλο σώμα του Χριστού. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, ένας ολόκληρος στρατός ειρηνικός, αγάπης και προσευχής διακονίας και προσφοράς, από ιερείς, εθελοντές και τοπικούς φορείς αναλίσκεται για αυτόν ακριβώς τον αποκλειστικό σκοπό.

Από εκεί και πέρα, αναζητούμε συνεχώς σημεία επαφής, για  να μιλήσουμε στο βάθος της ψυχής των Πιεριέων, στον πυρήνα της υπάρξεώς τους, της αγωνίας τους και της πνευματικής αναζητήσεως τους.

Δίνετε ιδιαίτερο βάρος στον Προσκυνηματικό Τουρισμό με δράσεις και συνέργειες. Ποιος είναι ο στόχος;

Η Ιερά μας Μητρόπολη, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς Φορείς και συμμετέχοντας δυναμικά στον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής,   διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του λεγομένου Προσκυνηματικού-Θρησκευτικού Τουρισμού με τη σωστή προβολή των Εκκλησιών της, τις σπάνιες εικόνες και τοιχογραφίες της, τα μοναστήρια, τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά προϊόντα  και γενικά την αξιοθαύμαστη θρησκευτική της υποδομή που αποτελεί ένα μνημείο της Ορθοδοξίας αλλά και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας παραδόσεως και κληρονομιάς.

Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός είναι και ένα είδος ταξιδίου πνευματικής αναζήτησης και ανακάλυψης πνευματικών και φωτισμένων δρόμων. Είναι μια αυθεντική εμπειρία που βιώνει ο προσκυνητής, ο οποίος συμμετέχει σε πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις που συνδέονται με  τους προσκυνηματικούς τόπους. Η ανάγκη του προσκυνήματος εξηγείται από την συνύπαρξη της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης ως σώμα και ως πνεύμα – ψυχή. Το προσκύνημα εμπλουτίζει τη ζωή του ανθρώπου με νέες εμπειρίες πέρα από την «καθημερινότητα». Το ταξίδι σε έναν προσκυνηματικό προορισμό πρέπει να έχει «πνευματικό σκοπό» για να μυήσει τον πιστό στο μεγαλείο του Θεού και των Αγίων της Εκκλησίας μας, μέσα από την παρατήρηση των σημείων της ιστορίας και των θαυμάτων τους.

Εκκλησία και νέα γενιά. Είναι γνωστή η αγάπη σας για τη νεολαία. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να έλθουν κοντά οι νέοι;.

Η Εκκλησία από τη φύση της είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των νέων, γιατί μπορεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να πλη­ρώσει τις υπαρξιακές τους ανάγκες και να νοηματοδοτήσει τη ζωή τους. Για το λόγο αυτό αναζητούμε συνεχώς  σημεία επαφής, για  να μιλήσουμε στο βάθος της ψυχής των παιδιών μας, στον πυρήνα της υπάρξεώς τους, της αγωνίας τους και της αναζητήσεως τους.

Η Τοπική μας Εκκλησία μας με σκοπό να συγκεντρώσει ως στοργική μητέρα τους νέους μέσα στην αγκαλιά της πραγματοποιεί μέσω του Γραφείο Νεότητας που έχουμε συγκροτήσει, ποικίλες δράσεις και προγράμματα πολλαπλών δραστηριοτήτων και υγιούς απασχόλησης των νέων αναπτύσσει τα ψυχοσωματικά αντισώματα τους, τα οποία θα νικήσουν κάθε πολέμιο και αντίπαλο  της αρετής και του αγαθού.

  Στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργούν σε 70 περίπου ενορίες Κατηχητικές Συνάξεις και κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής. Το Γραφείο Νεότητας βοηθάει στη στελέχωση των Κατηχητικών Συνάξεων με νέους Κατηχητές και με παροχή κατηχητικών βοηθημάτων.  Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Νεότητας είναι υπεύθυνο:

  • για  τη λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 400 μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου και διδάσκουν αφιλοκερδώς περίπου 50 καθηγητές. Διδάσκονται όλα τα βασικά μαθήματα του σχολείου με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για τις Πανελλαδικές, ενώ πραγματοποιούμε και μαθήματα ξένων γλωσσών,
  • για τη φιλοξενία παιδιών στην καινοτόμα δράση «Κατασκήνωση στην πόλη»,  κατά τη θερινή περίοδο, όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται δωρεάν περίπου 600 μαθητές των Κατηχητικών μας Συνάξεων,
  • επικουρικά για τη λειτουργία των Χριστιανικών Κατασκηνώσεων σε ολόκληρη την Πιερία
  • φροντιστήριο Κατηχητών για την προετοιμασία των νέων Κατηχητών. Εκεί λειτουργούμε «Επιμορφωτικό σεμινάριο νέων Κατηχητών» στο οποίο διδάσκουν έμπειροι κατηχητές βασικά θέματα Ορθόδοξης Θεολογίας και Κατήχησης.
  • επιμορφωτικές συναντήσεις νέων με τη συμμετοχή όλων των στελεχών του Γραφείου Νεότητας. Στο πλαίσιο της  επιμόρφωσης των στελεχών πραγματοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα  μονοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό και το εξωτερικό,
  •  εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στις Εθνικές Επετείους,
  • συναντήσεις φοιτητών και νέων που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε περιόδους διακοπών τους, συνδυάζοντας τη συνάντηση με λατρευτική εκδήλωση, ομιλία και διάλογο,

Μέσα από όλες αυτές τις παραπάνω  εποικοδομητικές δραστηριότητες ψυχαγωγικής απασχόλησης, προσεγγίζουμε του νέους του τόπου μας και τους βοηθάμε να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους καθώς και να γνωρίσουν τις δυνατότητες για ένα αισιόδοξο μέλλον χωρίς ουσίες και εξαρτήσεις.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους πιστούς της Πιερίας;

Με λίγες λέξεις: Επιστροφή στον Χριστό !

Με την προτροπή να αξιοποιούμε ποιοτικά τον χρόνο της ζωής μας, να είμαστε δημιουργικοί στη θέση που κατέχουμε, να προσευχόμαστε στον Θεό γιατί τα περισσότερα από τα προβλήματα δεν λύνονται με ανθρώπινα μέσα, να ελπίζουμε για τη διόρθωση των πραγμάτων, να μετανοούμε για όσα διαπράξαμε στο παρελθόν, εύχομαι εγκάρδια σε όλους υγεία και να βαδίζουμε στη ζωή μας με πνευματική σοφία!